Februar 23, 2024

Uhapšeni zbog finansijskog kriminala

By Decembar 20, 2017 0

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, falsifikovanje službene isprave, pronevera i prevara, u Smederevu su uhapšena dva lica, od kojih je jedno zaposleno u osiguravajućoj kompaniji.

Kako navodi policija, sumnja se da je V.M. (32), zaposlen u „Dunav osiguranju“, od maja 2011. do maja 2016. godine, sa osiguranicima zaključio 81 polisu osiguranja od autoodgovornosti kompanije „Dunav osiguranje“, u koje je unosio pogrešne tarifne grupe, tretirajući vozila standarne namene kao vozila specijalne namene iako to nisu. Na taj način osumnjičeni V.M. oštetio je kompaniju za  2.918.913 dinara. 
Sumnja se i da je V.M. od januara 2015. do juna 2016. godine, pribavio protivpravnu imovinsku korist od 100.770 dinara, tako što je novac od naplaćenih premija po osnovu zaključenih polisa od autoodgovornosti kompanije „Dunav osiguranje“, koji mu je poveren u radu, prisvojio za sebe.
Drugoosumnjičenom G.R. na teret se stavlja da je, lažno se predstavljajući kao lice ovlašćeno za posredovanje u registraciji vozila, dovodio u zabludu osiguranike da su premije polise osiguranja kompanije „Dunav osiguranja“ za teretna motorna vozila standarne namene obračunavane i plaćene za teretna motorna vozila specijalne namene. Na taj način, G.R. je razliku u premiji od 1.754.657 dinara prisvojio za sebe.
Zbog sumnje u zloupotrebu položaja odgovornog lica i poresku utaju u Smederevu je uhapšeno i odgovorno lice u knjigovodstvenoj agenciji „Bilans Mira“ V.P. (43). Sumnja se da je V.P.  od januara 2012. do jula ove godine, neovlašćeno sa računa svojih klijenata prenosila novac na račun svoje knjigovodstvene agencije i svoj račun i na taj način oštetila više privrednih društava i budžet Republike Srbije za 8.000.000 dinara.
Ova hapšenja deo su šire akcije koje su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova vodili u prethodnih nekoliko dana na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, koje su posebno vezane za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima. Uhapšeno je ukupno 38 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2008. godine do danas počinili više koruptivnih krivičnih dela, čime su oštetili budžet Republike Srbije, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica za više od 7,6 miliona evra.
Akcije su u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, Upravom carina i Poreskom policijom, sprovedene na teritoriji Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Sombora, Sremske Mitrovice, Pančeva, Smedereva, Požarevca, Jagodine, Zaječara, Čačka, Užica, Pirota, Niša i  Novog Pazara.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2