Februar 23, 2024

EKSPERTI IZ BEOGRADA O SAOBRAĆAJCI U CRNOJ GORI: Veljko iz Velike Plane nije kriv za nesreću u kojoj su poginuli on i njegova devojka Irena!

Veljko Radisavljević iz Velike Plane nije kriv za sabraćajnu nesreću na Crnogorskom primorju u kojoj su poginuli on i njegova devojka Irena Zlatković, tvrde profesor dr Milan Vujanić, šef katedre na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu i njegov saradnik, diplomirani inženjer Milorad Cvijan.

U ekspertizi koju su uradili pa zahtevu advokata Vladimira Vulekovića, pravnog zastupnika porodice Veljka Radisavljevića, oni tvrde da tragični sudar motora na kojem se Radisavljević nalazio sa svojom devojkom i golfa kojim je upravljao Mile Šutović iz Mojkovca, 15. jula prošle godine, u mestu Trsteno, nedaleko od čuvene plaže Jaz, dogodio tako što je vozač golfa delom vozila prešao na suprotnu stranu kolovoza i izazvao sudar sa smrtnim posledicama! To je potpuno suprotno nalazima crnogorski veštaka, koje su angažovali tamošnji istražni organi. 
Podsetimo, sudski veštak mg Ljubomir Odalović, dipl. ing. saobraćaja, kojeg je angažovalo Osnovno tužilaštvo u Kotoru, je zaključio da je udes skrivio mladić iz Velike Plane i da je do njega došlo kada je motor, koji se kretao brzinom „ne manjom od 55 km na sat“, većim delom prešao na suprotnu kolovoznu traku i udario u levi prednji kraj automobila, koji se u trenutku kontakta kretao brzinom „maksimalno 10 km na sat“, a čiji je vozač „preduzimao radnju kočenja i izmicanja udesno, izašavši prednjim točkom van kolovoza“.
Do kontakta je došlo kada se motocikl „nalazio u fazi padanja ulevo“, nakon čega su mladić i devojka „telima udarili u automobil i pod dejstvom sila inercije potisnuti visoko u vazduh, nakon čega padaju na asfaltnu podlogu, neposredno pored vozila.“
Po nalogu državnog tužioca Zorana Vučinića iz Podgorice o tragediji u Trstenom izjasnio se i veštak dr Goran Čarapić, diplomirani mašinski i saobraćajni inženjer. U svom „nalazu i mišljenju“ on je, uz manja odstupanja, potvrdio nalaz veštaka Odalovića. Međutim, profesor Vujanić i njegov saradnik tvrde da dostupni podaci sa uviđaja, tragovi grebanja motocikla po asfaltu i položaj tela i vozila, ukazuju da je vozač motocikla vozio svojom kolovoznom trakom.
Beogradski veštaci tvrde da nema ni jednog dokaza da je vozač motora vršio skretanje ulevo, u suprotnu traku i isprečio se ispred automobila, jer bi pri takvom sudaru tela stradalih „morala biti nabačena na haubu golfa i odbačena u pravcu kretanja golfa“. U takvom sudaru ni jedno od tela sa motora ne bi moglo dospeti ulevo od levih vrata golfa, gde su zatečena, stoji u njihovoj ekspertizi.
Oni su zaključili da se motor kretao najmanje 29 km na sat, a da u slučaju golfa nema dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se utvrdila brzina, mada im je nejasno zašto bi se na nizbrdici, pri suvom kolovozu, na putu izvan naseljenog mesta, na kojem nije bilo velike gužve, neki vozač kretao brzinom od samo 20-30 km na sat, koju je u svojoj izjavi naveo Šutović.
Po njima, vozač golfa je, „zbog nepažnje, pogrešne procene, greške u upravljanju, štetnog uticaja alkohola ili nekog drugog razloga“ u nepreglednoj levoj krivini delom prešao i na surotnu traku i izazvao udes. Mišljenje stručnjaka iz Beograda se podudara sa komentarima nekih očevidaca, koji su odmah nakon nesreće na crnogorskim portalima tvrdili da je vozač golfa krenuo u preticanje, „pokupio“ i usmrtio mladića i devojku na motoru.
Izvor: srbijadanas.com / Dušan Marić

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2