Oktobar 01, 2023

Nacionalni savet grčke nacionalne manjine i OEBS sastali se u Smederevu

By Septembar 05, 2022 0

Nacionalni savet grčke nacionalne manjine (NSGNM), sa regionalnom kancelarijom za Centralnu Srbiju u Smederevu, održao je u sredu prvi zvaničan zajednički sastanak sa delegacijom Misije OEBS-a u Srbiji, u prostorijama gradske uprave grada Smedereva, saopšteno je iz NSGNM-a.

Sastanak delegacija se održao na inicijativu Misije OEBS-a u Srbiji, a povod je bilo upoznavanje delegacije sa aktivnostima grčke zajednice u Srbiji, kao i predstojeći popis stanovništva i izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji.

U zvaničnoj delegaciji Misije OEBS-a bili su ambasador  g-din Jan Bratu (Jan Braathu), šef Misije OEBS-a sa saradnicima Stefanom Nunerom (Stephan Nunner), šef za politiku i koordinaciju, Zuzanom Pavlikovom (Zuzana Pavlikova ), višom savetnicom za nacionalne manjine, Sonjom Seizovom (Sonja Seizova) i višom asistentkinjom za pres i politička pitanja.

Predsednik NSGNM, Petar Rodifcis-Nađ se, obraćajući se prisutnima, zahvalio predstavnicima misije na dolasku, i lokalnoj samoupravi, na pomoći u tehničkom obezbeđenju održavanja sastanka. On je istakao da je grčka zajednica u Smederevu aktivna preko Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva i KUD-a “Kantakuzina“ i da ima dobru saradnju sa lokalnom samoupravom grada Smedereva. Ambasador g-din Jan Bratu se posebno nteresovao o aktivnostima NSGNM u oblasti informisanja i načinu komunikacije sa pripadnicima grčke zajednice, saradnjom sa lokalnim i državnim organima Republike Srbije.

Tema razgovora bilo je upoznavanje članova delegacije sa dosadašnjim aktivnostima NSGNM, u oblastima zaštite i ostvarivanja manjinskih prava grčke zajednice, kroz zakonska ovlašćenja u oblastima kulture, obrazovanja, obaveštavanja i upotrebe jezika i pisma. Posebno je istaknut značaj predstojećeg popisa stanovništva, koji je planiran za oktobar ove godine, za pripadnike manjinskih zajednica u Srbiji, kao i izborima za Nacionalne savete nacionalnih manjina, koji treba da se održe najkasnije do 13.novembra 2022. godine.

Nakon završenog zvaničnog sastanka. članovi NSGNM su posetili muzej grada Smedereva, smederevsku tvrđavu i Vinski grad.

Last modified on Ponedeljak, 05 Septembar 2022 20:18

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2