Februar 23, 2024

Smederevo, prestonica kulture i tradicije

Četvrti pozorišni festival „Teatar u tvrđavi“, spoj kulture i tradicije u Malom gradu smederevske tvrđave, održaće od 8. do 12. jula.

Na obali Dunava, gde je bio smešten dvor despota Đurđa Brankovića, posetioci festivala biće i ovog leta u prilici da uživaju u autentičnom ambijentu i kvalitetnom pozorišnom repertoaru.

Gradsku manifestaciju otvara predstava u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Novosadskog pozorišta „Violinista na krovu“. Atila Bereš, režiser mjuzikla, na uzbudljiv i zabavan način predstavlja sudbinu siromašnih Jevreja u carskoj Rusiji. Važan element dela je muzika zasnovana na narodnom melosu ruskih i poljskih Jevreja tog doba.

Naredne večeri posetioci festivala biće u prilici da prate porodični mjuzikl za decu i odrasle „Vilinska zavrzlama“. Moderna bajka, bez scenografije u predstavi, podstiče mališane da i sami budu kreativni i maštoviti. Kroz interakciju sa glumcima motivisani su da spoznaju sebe, da uče o svojim strahovima i načinima za njihovo prevazilaženje.

Trećeg dana, Mali grad ugostiće članove pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja, sa predstavom „Ruža uvela“. Komad je napisala Jelena Mijović prateći motive, likove i radnju iz proze Bore Stankovića oslanjajući se na pripovetku „Ruža uvela“. Kako sama autorka ističe „ovo je predstava o nekadašnjim ljudima u današnjem svetu“.

Za ljubitelje klasičnih komada sledi izvođenje predstave Itaka art centra i Šabačkog pozorišta „Perikle“. Ovo ljubavno-avanturističko delo Vilijama Šekspira adaptirao je i režirao jedan od vodećih pozorišnih reditelja i dobitnik svih relevantnih priznanja za režiju u našoj zemlji, Nikita Milivojević. „Perikle“ se ubraja u najređe igrane Šekspirove komade i ovo će biti prvo izvođenje u srpskoj pozorišnoj produkciji.

„Teatar u tvrđavi“ zatvara Kruševačko pozorište sa predstavom „Buzdovan“, poznatom i pod nazivom „Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića“. Ovo postrenesansno delo nastalo je pre više od 200 godina, a kako napominje glavni glumac Dejan Tončić, komad sugeriše da se vekovima, neki elementi nisu promenili.

Ovogodišnji programski repertoar pod otvorenim nebom revijalnog je karaktera. Ulaznice za četvrti pozorišni festival u Smederevu prodaju se po ceni od 200 dinara za pojedinačne predstave, osim za predstavu „Vilinska zavrzlama“ gde je ulaz slobodan. Karte se prodaju na bilet servisu Centra za kulturu Smederevo i na ulazu u Mali grad, dva sata pred početak predstave.

Pokrovitelj festivala je grad Smederevo, a realizuje ga Centar za kulturu Smederevo.

Izvor: nasenovine.net

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2