Decembar 03, 2023

Finale 9. Stihovizije

By Decembar 07, 2017 0

Narodna biblioteka Smederevo danas je saopštila da je u utorak, 5. decembra, uz prisustvo velikog broja posetilaca, održano finalno veče 9. Stihovizije, takmičenja u recitovanju na stranim jezicima, koje smederevska biblioteka organizuje za učenike srednjih škola.

U finale ovogodišnjeg takmičenja plasirali su se učenici iz 13 srednjih škola, iz Smedereva, Velike Plane, Smederevske Palanke, Pančeva, Kovina, Grocke, Požarevca, Aranđelovca, Velikog Gradišta, Petrovca na Mlavi i Mladenovca . To su: Gimnazija Smederevo, Gimnazija Velika Plana, Gimnazija „Uroš Predić“ Pančevo, Gimnazija Mladenovac, Gimnazija i ekonomska škola „Branko Radičević“ Kovin, Palanačka gimnazija, Gimnazija „Miloš Savković“ Aranđelovac, Muzička škola „Kosta Manojlović“ Smederevo, Požarevačka gimnazija, Srednja škola Veliko Gradište, Srednja škola „Mladost“ Petrovac na Mlavi, Ekonomsko-trgovinska škola Smederevo, i Srednja škola Grocka.Učenici su u finalu recitovali na 5 stranih jezika: na engleskom, ruskom, francuskom, nemačkom i italijanskom.

Stručni žiri je radio u sledećem sastavu: Marina Lazović, profesor ruskog i srpskog jezika i književnosti, bibliotekar savetnik, direktor Narodne biblioteke Smederevo, Biljana Živanović, profesor orijentalne filologije, bibliotekar savetnik, rukovodilac Odeljenja strane knjige Narodne biblioteke Smederevo, Sofija Grba, master bibliotekar informatičar, viši bibliotekar na Odeljenju nabavke i obrade Narodne biblioteke Smederevo, Milica Stanojević, master profesor francuskog i italijanskog jezika i književnosti, Zorica Stojković, profesor nemačkog jezika i književnosti i Jang Ping Ping, marketing menadžer. Komisiju za prebrojavanje glasova i kompjutersku obradu podataka činili su Zoran Damnjanović, profesor matematike u Gimnaziji Smederevo, i bibliotekar Narodne biblioteke Smederevo Gorjana Vujanović. Program su vodili bibliotekari Dragica Živanović i Uroš Timić.
Finalisti i profesori stranih jezika koji su ih pripremali za takmičenje nagrađeni su knjigama, prigodnim poklonima i besplatnim upisom u Biblioteku za narednu godinu, a tri prvoplasirana takmičara, takmičar koji je dobio najviše glasova publike, kao i takmičari čiji su nastupi ostavili posebno snažan utisak na žiri i posetioce, dobili su diplome i vredne nagrade. Za škole učesnice takmičenja pripremljene su zahvalnice i kompleti knjiga za školske biblioteke.

Kao i svake godine, dodeljene su i specijalne nagrade. Nagrađeni su učenici koji sve četiri godine svog školovanja učestvuju na Stihoviziji. To su Monika Šamu (Gimnazija Smederevo) i Zvezdan Stanojević (Tehnička škola Smederevo). Za doprinos promovisanju jezičke raznovrsnosti manifestacije, nagrađene su takmičarke koje su na ovogodišnjoj Stihoviziji recitovale na grčkom, latinskom i kineskom jeziku. To su Anastasija Balog, Anđela Joksimović i Milica Mladenović iz Gimnazije Smederevo.

Pobednike takmičenja odredio je zbir glasova stručnog žirija i publike. Nagrada publike pripala je Đorđu Miloševiću, učeniku Gimnazije Smederevo (Sharon Olds: MRS. KRIKORIAN). Treće mesto na 9. Stihoviziji osvojila je Aleksandra Cvetković, učenica Gimnazije Smederevo, koja je na ruskom jeziku recitovala pesmu PRIZNANIE (A. S. Puškin). Drugo mesto je osvojio Milan Miletić, učenik Gimnazije „Uroš Predić“ iz Pančeva (Prince Ea: DEAR FUTURE GENERATIONS: SORRY). 

Pobednik 9. Stihovizije je Minja Savić, učenica Gimnazije Smederevo (Nora Cooper: I WON’T WRITE YOUR OBITUARY).

U muzičkom delu programa učestvovali su smederevski srednjoškolci, članovi grupe „Svetlost“. U publikaciji „Stihovizija 9“, koja je u pripremi, pored ostalih priloga, biće objavljen i celokupan materijal sakupljen prilikom organizacije i realizacije ovog događaja.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2