Juli 14, 2024

Izložba fotografija "Spavači" 17. septembra u Galeriji CZK Smederevo

By Septembar 17, 2019 0

Izložba će biti otvorena u 19.30 časova.

U Galeriji Centra za kulturu Smederevo u utorak, 17. septembra bitće otvorena izložba fotografija „Spavači“, autorke Danice Trajković. Izložbu ,,Spavači” čini serija digitalnih crno – belih fotografija (ukupno 21) koje su nastale tokom protekle dve godine u pet zemalja. Program otvaranja počeće u 19 sati i 30 minuta.

Kako ukazuje slikarka Marion Dedić u osvrtu na fotografije koje će u galeriji smederevskog Centra za kulturu biti izložene od 17. septembra do 1. oktobra „autorka uglavnom beleži pojedince zatečne u trenutku kratkog predaha ili prinudnog odmora, i neretko utonule u san. Iako su različitog socijalnog statusa, starosnog doba, društvenog i kulturnog miljea zajedničko im je da su u datom trenutku deo javne sfere gradskih ulica, parkova, trgova, festivala, koncertnih dvorana…Fotografske zabeleške nastajale su spontano i neplanirano. Privučena scenama koje su joj se ukazivale i neosetno nametale autorka počinje da hvata kadrove životne svakodnevice čiji akteri su zatečeni na samoj granici između jave i sna.

Fotografisani u različitim državama, gradovima, mestima i situacijama ,,Spavači” su deo postavke koju je aranžirao sam život. Samim tim dualnost prikaza je očekivana, ali i iznova intrigantna jer je neponovljiva u sveopštoj prolaznosti, navodeći na mnoga pitanja kako samu autorku tako i posmatrača.“

Danica Trajković svojim radom želi da posmatraču prenese momenat, lepotu i emociju viđenu kroz objektiv. Najveća motivacija su joj ljudi iz okruženja, njihova energija i osećanja. Bavi se dokumentarnom i koncertnom fotografijom i istraživanjem konceptualne umetničke fotografije.

Realizovala je jednu samostalnu izložbu i učestvovala je na više grupnih izložbi. Njeni radovi bili su predstavljeni na 14. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu, na Internacionalnom Festivalu fotografije u Bursi (Turska) 2018 (Bursa International Photography Festival 2018) i u okviru projekta Gete instituta „Resurs: utopija“. Živi i radi u Grockoj.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2