Juli 14, 2024

„Kako razumeti klimatske promene?“ predavanje u Centru za kulturu Smederevo

By Septembar 20, 2019 0

Dr Vladimir Đurđević održaće predavanje u Koncertvoj dvorani 24. septembra od 19 sati.

Jedan od vodećih domaćih stručnjaka iz oblasti meteorologije i klimatologije, dr Vladimir Đurđević, održaće u utorak, 24. septembra, sa početkom u 19 sati, u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo predavanje „Kako razumeti klimatske promene?“

Program će zainteresovane upoznati sa transformacijama u kompleksnom klimatskom sistemu Zemlje, u čijem proučavanju i praćenju nauka obraća pažnju na procese koji pripadaju atmosferi, okeanima, zemljištu, ledenim masama. Tokom predavanja biće objašnjeni priroda, uzroci i posledice promena do kojih dolazi u vidu učestalosti „ekstremnih događaja“, toplotnih talasa velikog inteziteta, ekstremnih padavina ili poplava, topljenja ledenih kapa i glečera, trajnijih suša, uragana, podizanja nivoa mora.

U sklopu predavanja biće ukazano na problem globalnog zagrevanja, odnosno na činjenice da je srednja globalna temperatura tokom poslednjih sto godina porasla za 1 stepen Celzijusa i objašnjeno zašto je ta činjenica važna za razumevanje klimatskih promen i zašto je potrebno da je shvatimo ozbiljno. Kroz naučni pristup temi koja je od vitalnog značaja za savremeno društvo i za živi svet na Zemlji biće jasno osvetljena uloga ljudske populacije u generisanju promena u klimatskom sistemu kojima danas svedočimo.

Dr Vladimir Đurđević profesor je na grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu. U svom naučnom radu usmeren je na problematiku klimatskih promena, na analizu klimatskih podataka, modeliranje klime, regionalizaciju klimatskih projekcija, uticaj klimatskih promena i prilagođavanje na klimatske promene. Bio je gostujući istraživač u istraživačkim centrima u SAD, Portugaliji, Italiji i na Malti. Učestvovao je u mnogim međunarodnim istraživačkim projektima. Kao ekspert i konsultant bio je koautor Nacionalnih komunikacija o klimatskim promenama za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Brazil. Pored naučnih istraživanja i publikacija u najprestižnijim naučnim časopisima, Đurđević je poznat po svom angažmanu na planu podizanja svesti o rizicima povezanim sa klimatskim promenama i o potrebi odgovornog odnosa prema životnoj sredini.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2