Juli 14, 2024

CZK: IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „SPAVAČI“

By Septembar 16, 2019 0

U galeriji Centra za kulturu Smederevo će u utorak, 17. septembra, biti otvorena izložba fotografija „Spavači“, autorke Danice Trajković, najavljuju iz ove ustanove. Izložbu ,,Spavači” čini serija digitalnih crno – belih fotografija, ukupno 21, koje su nastale tokom protekle dve godine u pet zemalja. Program otvaranja počeće u 19 sati i 30 minuta.

-Kako ukazuje slikarka Marion Dedić u osvrtu na fotografije koje će u galeriji smederevskog Centra za kulturu biti izložene od 17. septembra do 1. oktobra „autorka uglavnom beleži pojedince zatečene u trenutku kratkog predaha ili prinudnog odmora, i neretko utonule u san. Iako su različitog socijalnog statusa, starosnog doba, društvenog i kulturnog miljea zajedničko im je da su u datom trenutku deo javne sfere gradskih ulica, parkova, trgova, festivala, koncertnih dvorana… Fotografske zabeleške nastajale su spontano i neplanirano. Privučena scenama koje su joj se ukazivale i neosetno nametale autorka počinje da hvata kadrove životne svakodnevice čiji akteri su zatečeni na samoj granici između jave i sna. Fotografisani u različitim državama, gradovima, mestima i situacijama ,,spavači” su deo postavke koju je aranžirao sam život. Samim tim dualnost prikaza je očekivana, ali i iznova intrigantna jer je neponovljiva u sveopštoj prolaznosti, navodeći na mnoga pitanja kako samu autorku tako i posmatrača – navodi se u najavnom saopštenju.

Dodaje se da Danica Trajković svojim radom želi da posmatraču prenese momenat, lepotu i emociju viđenu kroz objektiv. Najveća motivacija su joj ljudi iz okruženja, njihova energija i osećanja. Bavi se dokumentarnom i koncertnom fotografijom i istraživanjem konceptualne umetničke fotografije. Realizovala je jednu samostalnu izložbu i učestvovala je na više grupnih izložbi. Njeni radovi bili su predstavljeni na 14. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu, na Internacionalnom Festivalu fotografije u Bursi (Turska) 2018 (Bursa International Photography Festival 2018) i u okviru projekta Gete instituta „Resurs: utopija“. Živi i radi u Grockoj.

SDN

 

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2