Juli 14, 2024

Izložba „OSTAVŠTINA MILANA JOVANOVIĆA STOJMIROVIĆA“ u Muzeju u Smederevu

Novom izložbom „Ostavština Milana Jovanovića Stojmirovića u Etnološkoj zbirci Muzeja u Smederevu“, autorke Gordane Miletić, Muzej u Smederevu obeležava 70 godina rada.

-U okviru programa obeležavanja sedam decenija postojanja i rada Muzeja u Smederevu sa ponosom predstavljamo novu kompleksnu izložbu, koja je rezultat višegodišnjeg predanog istraživanja naše koleginice Gordane Miletić. Ovom izložbom i katalogom želeli smo da predstavimo najdragocenije eksponate koji se čuvaju u etnološkoj zbirci Muzeja, ali i da se sa velikim pijetetom setimo Milana Jovanovića Stojimirović, smederevskog dobrotvora  i jednog od utemeljivača Muzeja u Smederevu – navode u smederevskom muzeju.

Predmeti od kojih je formirana etnološka zbirka Muzeja u Smederevu potiču iz privatne istorijsko-umetničke kolekcije Smederevca Milana Jovanovića Stojimirovića. Iz ove privatne kolekcije, nastale između dva svetska rata, takođe potiču i umetnička dela, arheološki i istorijski materijali, koji su, zajedno sa predmetima iz Gimnazijske zbirke starina, bili početni fond za formiranje Muzeja u Smederevu 12. aprila 1950. godine. Najveći broj predmeta iz kolekcije Milana Jovanovića Stojimirovića ušao je u muzejski fundus kao konfiskovana pokretna imovina, a prvi smederevski Muzej otvoren je u njegovoj konfiskovanoj kući. Izložbom i pratećim katalogom Muzej u Smederevu po prvi put stručnoj i široj javnosti predstavlja celokupan fond predmeta iz kolekcije Milana Jovanovića Stojimirovića sa kojima je formirana etnološka zbirka i koji i danas čine njen sastavni deo.

-Predmeti koji čine ovu kolekciju raznovrsni su kako po svojoj funkciji tako i prema materijalima i tehnikama izrade. Predmeti potiču iz različitih epoha i sa raznih prostora. Najbrojniju grupu predmeta čini bakarno posuđe, a u stilski najlepše i najvrednije spada srebrna garnitura za posluživanje, kao i nekoliko primeraka nakita. Najveći broj ovih muzealija je ušao u etnološku zbirku kao deo konfiskovane imovine 1945. godine i čini osnov formirane zbirke. Otkupljeni, poklonjeni i testamentom zaveštani predmeti čine manju grupu predmeta – kažu u ovoj ustanovi.

Evidentiranje etnoloških predmeta iz Stojimirovićeve kolekcije započelo je osnivanjem muzeja 1950. godine, a početak stručne obrade i vođenje dokumentacije od strane etnologa datira od 1962. godine. Prema podacima koje navodi dr Leontije Pavlović, Milan J. Stojimirović je sa sakupljanjem starina počeo 1925. godine i to uglavnom sa materijalom iz Smedereva i okoline. Odlaskom na službu u Makedoniju on je otpočeo sa sakupljanjem starina na prostoru Makedonije kao i Kosova i Metohije. Putujući u inostranstvo, Stojimirović je, prema navodima iz dnevnika, obilazio i antikvarnice i tamo, u skladu sa svojim mogućnostima, kupovao starine. Najveći deo sabranog materijala iz etnološke zbirke ovom izložbom se prvi put prikazuje javnosti.

Realizaciju izložbe finansijski podržao je Grad Smederevo. Autorka postavke izložbe je arhitekta Bojana Đurović, grafičko oblikovanje izložbe i kataloga obavila je Marija Lazić, dok su se o tehničkoj realizaciji postavke izložbe starali Marko Lazić i Nenad Spasić. Recenzent izložbe je dr Marko Stojanović. Lekturu tekstova obavio je Ivica Bojičić, a prevod rezimea na engleski jezik Sandra Stanković.

Izložba će biti postavljena u prvoj sali Muzeja u Smederevu do kraja godine. Ulaz je slobodan.

Last modified on Nedelja, 05 Juli 2020 14:25

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2