Decembar 10, 2023

Viteški oktobar ovog vikenda u Tvrđavi

By Oktobar 09, 2020 0

Ovog i predstojećeg vikenda, 10. i 11. odnosno 17. i 18. oktobra, u Smederevskoj tvrđavi biće organizovan program „Viteški oktobar u Smederevu“, najavljeno je u saopštenju prosleđenom medijima. Ovaj projekat se realizuje u skladu sa idejom da se drevni grad dugoročno oživi i da mu se udahne novi sjaj kroz promociju celom svetu, kao što je i započeto prošle godine na spektakularan način realizacijom „Bitke nacija“, svetskog prvenstva u srednjovekovnim viteškim borbama.

-Ideja je da u dva vikenda u oktobru bude realizovan projekat u Malom gradu tvrđave kako bi bio održan kontinuiet, jer nas je korona omela u realizaciji velikog festivala, a da bismo ostali na svetskoj mapi viteških destinacija i pripremili se za sledeću godinu. Takođe, ovo je ujedno prilika da se publika podseti na potencijale tvrđave i eksponencijalni rast turzima zahvaljujući promociji Smedereva svetu i blaga Smederevske tvrđave koju nam je ostavio Despot Đurađ Branković. Treba napomenuti da je prošle godine idejni projekat u Smederevu pobedio jedan Sankt Petersburg u foto finišu odlučivanja o tome ko dobija organizaciju, a da je u nominaciji Smederevo istaknuto pre Beograda za taj projekat. Napravljen je spektakl o kome se priča u celom svetu. Važno je napomenuti da je grad Smederevo, zajedno sa viteškim udruženjem “Beli orlovi”, kao organizatorima, dobio nagradu za najbolje organizovano svetsko prvenstvo do sada (10. jubilarno). Cilj je udahnuti viteški život tvrđavi i da turisti, ali i najmlađi posetioci imaju kontinualnu predstavu o istoriji Smederevske tvrđave. Takođe je bitno ostati u kontaktu sa svetskim viteškim udruženjima kako bi i ubuduće dolazili u Smederevo na poziv i pokazati im da se permanentno  radi na oživljavanju srednjeg veka u tvrđavi. Ovo je prilika da se na najbolji način promovišu viteške veštine i vrline, u ovom teškom vremenu, i da će korak po korak, počevši ovim malim formatima, a zatim ponovo velikim, Smederevo dugoročno biti pozicionirano kao svetski lider u viteškom manifestacionom turizmu – navedeno je u saopštenju.

Organizatori u opisu programa navode da bi prelaskom preko mosta, na ulasku u Mali grad smederevske tvrđave, uz zvuke srednjovekovne muzike, posetilac zakoračio u Srednji vek. Radionice sa kožom i drvetom u kojima bi bili pravljeni razni upotrebni predmeti iz tog perioda, zvuk udarca čekića u nakovanj, privlačiće pažnju svakog prolaznika, a objava borbi u ringu postavljenom u centru započeće zvukom rogova i najavom boraca. Izložbe oklopa i oružja iz tog perioda biće postavljene po srednjovekovnim šatorima i štandovima unutar Malog grada tvrđave, a u jednom delu će biti postvaljene streličarske mete, kao i one za bacačke sekire i koplja. Te veštine će uz kratku obuku biti dostupne svakom ko se u njima želi oprobati. Slikarske radionice, škole kaligrafije i heraldike, zanimljive izložbe iz tih oblasti svojom igrom svetlosti i boja ispuniće prostor i vratiti sjaj srednjovekovnih dvorova u Smederevsku tvrđavu.

Za drugi vikend, u planu je da, pod okriljem mraka, uz svetlost vatre sa baklji, bude odigrana igra vatre i mača. Igre sa vatrenim rekvizitima, borbe sa zapaljenim mačevima i bljuvanje vatre obeležiće kraj programa.

Cena ulaznice je120 dinara, dok je za decu do sedme godine ulaz besplatan.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2