Juli 14, 2024

Unapređen sistem očitavanja vodomera u selima

By Oktobar 27, 2020 0

U cilju postizanja što efikasnije usluge i zadovoljenja potreba korisnika javnog sistema vodosnabdevanja, JKP “Vodovod” Smederevo je u ovoj godini započelo implementaciju projekta daljinskog očitavanja vodomera u selima sa autonomnim sistemom vodosnabdevanja.

Kako navode u ovom preduzeću, prvom fazom obuhvaćena su četiri naselja: Binovac, Badljevica, Lunjevac i Seone.

- Razlozi zbog kojih su odabrana baš ova naselja su njihova udaljenost od gradskog sistema, nepovoljna konfiguracija terena i razuđenost, što je do sada, u manjoj meri, uticalo na planiranu realizaciju rokova očitavanja i distribucije računa krajnjim korisnicima. Radi se, zapravo o početku usavršavanja sistema nadgledanja i očitavanja mernih uređaja u mreži vodosnabdevanja na širem području grada Smedereva primenom savremenog modela radio-očitavanja – kažu u smederevskom „Vodovodu“.

Vrednost početne investicije koju realizuje JKP „Vodovod“ u navedena četiri sela je 1,5 miliona dinara.

– Aktivnost se sastoji u zameni postojećih vodomera novim, na kojima je ugrađen modul za radio-očitavanje na daljinu. Prednost ovakvog sistema očitavanja u odnosu na klasičan je pre svega u pouzdanosti, zatim nižim troškovima očitavanja, kao i smanjenju mogućnosti zloupotrebe kod nesavesnih korisnika koji, u određenoj meri, ugrožavaju sistem vodosnabdevanja, naročito u letnjim mesecima – navode u ovom preduzeću.

Radovi su otpočeli 30.septembra i do kraja prve nedelje oktobra uspešno je zamenjeno svih 164 vodomera u naselju Binovac. U toku je zamena vodomera u naselju Badljevica gde je odrađeno oko 70 odsto od ukupno 157 vodomera, nakon čega je, u poslednjoj nedelji oktobra, počela zamena vodomera na mernim mestima u naselju Lunjevac.

Ukoliko vremenski uslovi dozvole, do kraja godine sistemom očitavanja na daljinu biće pokriveni i potrošači u Seonama. U narednoj godini JKP „Vodovod“ Smederevo planira da ugradi vodomere sa radio modulima u svim preostalim naseljima koja se vodom snabdevaju iz autonomnih vodovodnih sistema, navode u ovom preduzeću.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2