Juli 14, 2024

JP Grejanje spremno ušlo u grejnu sezonu

By Oktobar 29, 2020 0

Grejna sezona u Srbiji je počela, a radijatori korisnika JP „Grejanje“ Smederevo bili su topli i dva dana pre njenog zvaničnog početka, s obzirom na to da su ranije „stavljanje u pogon“ nametnule spoljne temperature. Kakva je situacija kada je reč o energentima, odrađenim remontima i da li se planira povećanje cene grejanja, razgovarali smo sa izvršnim direktorm JP „Grejanje“ Smederevo dr Dejanom Spasićem.

S obzirom na činjenicu da je pre par dana završeno asfaltiranje dela blokovskog dvorišta iza zgrada stare Parnjače, gde su rađeni toplovodi, da li je time okončan proces remontnih aktivnost i da li je to uticalo na početak grejne sezone?

-Završni građevinski radovi nisu uticali na funkcionalnost toplovoda. JP Grejanje je grejnu sezonu 2020/2021. počelo 13. oktobra, sa prvim većim padom spoljnje temperature. Dvanaest kotlarnica na mazut i dve gasne kotlarnice su tada krenule sa radom, a time i sa isporukom toplotne energije prema svim korisnicima – navodi Spasić.

Da li ste zadovoljni odrađenim remontima, obzirom na okolnosti oko pandemije i manjim finansijskim prilivima?

-U letnjem periodu uspeli smo adekvatno da pripremimo postrojenja, odnosno planirane remontne aktivnosti su izvedene u punom obimu i tu možemo, od većih zahvata kako po obimu posla tako i po visini finansijskih ulaganja da izdvojimo remont kotlovskih jedinica, zamenu nekoliko deonica primarnog toplovoda, rekonstrukciju nekoliko kotlova, remont i modernizaciju toplotnih podstanica, rekonstrukciju dimnjaka u KO Beogradska banka – kaže izvršni direktor JP „Grejanje“ Smederevo.

Da li ima dovoljno goriva na zalihama i da li će kasnije doći do korekcije cene grejanja, obzirom da je takav zahtev u ovom trenutku odbijen?

JP Grejanje je ovu grejnu sezonu počelo sa zalihama limitiranim zapreminom postojećih rezervoara. To nam daje sigurnost za prva dva meseca rada. Prestanak proizvodnje mazuta „srednji S“ u NIS-u i uvođenje niskosumpornog mazuta NSGS, kao jedinog proizvoda od nove godine, dovešće do značajnijih promena kada je u pitanju nabavna cena mazuta, ali ćemo učini sve što je u našoj moći da odložimo što je moguće duže prelivanje te korekcije na cenu grejanja – pojašnjava Spasić.

Šta mogu vaši korisnici da očekuje ove zime?

Prošla grejna sezona je završena u senci pandemije korona virusa i vanrednog stanja, a ova je počela sa pokazateljima da će korona virus ponovo usložniti život i rad u svim oblastima. JP Grejanje će se obzirom na sve okolnosti truditi da svojm radom olakša život sugrađana i poručujemo da ćemo u tome sigurno uspeti i da će stanovi i u ovoj grejnoj sezoni biti topli kao i prethodnih godina – uveren je izvršni direktor JP „Grejanje“ Smederevo.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2