Decembar 10, 2023

Usvojen rebalans budžeta Smedereva

By Oktobar 29, 2020 0

Odbornici Skupštine grada usvojili su rebalans ovogodišnjeg budžeta, koji će za 605 miliona dinara biti niži u odnosu na iznos sredstava koja su bila utvrđena ranijom odlukom iz marta ove godine. Prema usvojenom predlogu, sredstva u budžetu utvrđena su u iznosu od 4.265.645.575 dinara, i to 4.228.000.000 sopstvenih i 37.645.575 dinara iz ostalih izvora.

Prema rečima Slaviše Stošića, člana Gradskog veća zaduženog za finansije, do umanjena je došlo, pre svega, zbog pomeranja u punjenju gradske kase, koja su dobrim delom izazvana aktuelnom epiedmiološkom situacijom.
-U delu prihoda koji se odnose na poreze na dohodak, a koji čine 43% budžeta, za prvih devet meseci ostavreno je samo 52,9% prihoda, Umanjenje je usledilo dobrim delom zbog seta mera koje je usvojila Vlada Republike Srbije o pomoći privredi, a koje se odnose na odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade za narednu godinu – naveo je Stošić.
Rebalansom planirano umanjenje dovešće do premene planova u ostavrivanju 17 programskih aktivnosti, a najdominantnije, kako se čulo, na realizaciju nekih kapitalnih projekata, kao i u oblasti poljoprivrede. Takođe, umanjenje će osetiti i oblast kulture, što je, objašnjavaju nadležni, realno, s obzirom na to da je usled epidemije bilo nemoguće realizovati pojedine planirane manifestacije i programe.
-Nominalno, gradski budžet iz godine u godinu raste za oko 200 miliona dinara. Prošle godine izvršenje budžeta bilo je na 4,1 milijardu dinara, ali je od toga oko 800 miliona bio prihod od prodaje hale. To znači da su realni izvori prihoda budžeta bili na nivou od 3,2 milijarde dinara, i realno je bilo da ove godine očekujemo da taj iznos bude 3,4 milijarde dinara. Zbog svih parametara, to sada nije moguće i zato moramo da izvršavamo realno usklađivanje prihoda i rashoda, kako bismo obezbedili normalno funkcionisanje lokalne samouprave – objasnio je Stošić.
Umanjenja će biti i delu socijalnih davanja, oko 15 miliona dinara, ali će preostala sredstva, kako je navedeno, biti dovoljna da sve socijalne potrebe budu jednako realizovane kao da umanjenja nije ni bilo.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2