Decembar 10, 2023

Budžet Smedereva u 2021. 3.8 milijardi dinara

By Decembar 18, 2020 0

Odbornici Skupštine grada usvojili su predlog budžeta grada Smedereva za narednu godinu kojim su ukupni prihodi u gradskoj kasi procenjeni na 3.894.350.890 dinara, od čega su 3.888.000.000 budžetska, a 6.350.890 dinara sredstva iz ostalih izvora. Kako je obrazloženo, budžet je kreiran na osnovu iskustava i kretanja koja su karakterisala tekuću godinu, koja je obeležena specifičnostima izazvanim epidemijom korona virusa.

 -Zadatak jedinica lokalne samouprave da isplaniramo budžet za narednu godinu u odnosu na ove specifične uslove, a smernice su date na osnovu fiskalne strategije, koja definiše normalno funkcionisanje privrede u 2021-oj godini. Ove godine smo imali dva rebalansa, sa 4,8 milijardi sveli smo budžet na 4,2 milijarde, a naredne godine biće 3,89 milijardi. Za lokalne samouprave je apostrofirano da treba da finansiramo sve mere u vezi sa epidemijom, a koje su u našoj nadležnosti, da se realno planira budžet, neke od subvencija su bile pod znakom pitanja, odnosno preispitivala se njihova opravdanost – rekao je obrazlažući predlog budžeta Slaviša Stošić, član Gradskog veća zadužen za finansije.

Prema njegovim rečima, u godini koja je na izmaku nije došlo do prevelikih poremećaja u poslovanju velikih i srednjih privrednih subjekata u Smederevu.

-Najveći problem imao je tercijarni sektor, odnosno sektor usluga, preduzetnici, ali Vlada Srbije je preduzela čitav set mera, sa ciljem da održi privrednu stabilnost i funkcionisanje sistema zdravstvene zaštite. Prema raspoloživim podacima naša Slobodna zona spada u 5 najuspešnijih u Srbiji. Tri kompanije su uspele da u ovoj godini prošire proizvodne kapacitete: PKC, Meteh i Profi velt d.o.o. Sve kompanije koje posluju u okviru naše Slobodne zone su uspšeno poslovale tokom pandemije i sve funkcije su se tamo odvijale na normalnom nivou. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje na dan 30. novembar na evidenciji je bilo 4.416 lica, a prošle godine u ovo vreme 4.465, to je dobar trend, pandemija nije uticala na povećanje broja nezaposlenih koji se evidentiraju preko Nacionalne službe za zapošljavanje – navodi Stošić.

Najveći priliv, navodi Stošić, očekuje se, tradicionalno od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke, u iznosu od 2,2 milijarde dinara. Ove godine, po ovom osnovu, priliv je bio manji od oko 350 miliona dinara, s obzirom na to da je država omogućila privrednim subjektima odlaganje plaćanja dela poreza i doprinosa.

-U planu je nastavak radova na unutrašnjem uređenju centralnog groblja Šeškovac, na asfaltiranju parkinga, unutra i ispred. Bavimo se i pitanjem konverzije kotlarnica, nadam se da ćemo u februaru ili martu biti u mogućnosti da raspišemo javnu nabavku za izradu projektne dokumentacije za kotlarnice na Senjaku i Centra za socijalni rad, očekujemo da one budu završene naredne godine. Sa ostalih deset postoje problemi u imovinsko-pravnim odnosima. U planu je i rekonstrukcija fontane na trgu, tender će, nadam se, doneti nekoliko idejnih rešenja, a o njima će se izjašnjavati sugrađani i nadam se da će ona biti u funkciji u junu ili julu. U planu je sređivanje fasade crkve i očekujem da će trg dobiti obrise kakve zaslužuje. Kada je reč o putnoj infrastrukturi, uložićemo oko 200 miliona dinara. Ozbiljno ćemo se pozabaviti i mogućnostima rešavanja višedecenijskog problema gradske deponije – rekao je, odgovarajući na pitanja odbornika gradonačelnik Jovan Beč.

Dodao je i da grad Smederevo nije imao planiran novogodišnji program, pa u tom smislu, za to nisu bila predviđena nikakva sredstva, a koja bi bila uplaćena za lečenje bolesne dece, o čemu je u prethodnom periodu dobijao dosta pitanja. Naglasio je, ipak, da lokalna samouprava ima budžetom predviđnih 25 miliona dinara opredeljenih za vanrednu novčanu pomoć, te se da tim novcem tokom cele godine pomaže bolesnoj deci, ali i ljudima sa malignim ili drugim teškim oboljenjima.

Odbornici lokalne skupštine usvojili su, između ostalog, predloge programa poslovanja javnih preduzeća i ustanova za 2021. godinu, kao i izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova za 2019. godinu. Razmatran je i usvojen Izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na putevima grada za prošlu godinu.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2