Decembar 10, 2023

Usvojen Rebalans budžeta opštine Smederevska Palanka za 2020. godinu

By Septembar 24, 2020 0

Devetnaesto zasedanje lokalnog parlamenta, sazvano po hitnom postupku, održano je danas u velikoj sali SO Smederevska Palanka. Prisutno je bilo 38 od 49 odbornika, koji su odlučivali o 8 tačaka dnevnog reda, a najjzančajnija se odnosila na Rebalans budžeta opštine za tekuću godinu, koji iznosi 1.344.254.860,30 dinara.

Odbornci su usvojili odluku o Rebalansu budžeta, koji je uvećan za oko 40 milona dinara u cilju realizacije kapitalnih projekata u industrijskoj zoni Guberaš. Koje investicije građani mogu da očekuju, obrazložio je prvi čovek opštine Smederevska Palanka, Nikola Vučen.

“Opština Smederevska Palanka ima veliku podršku pre svega predsednika Republike Aleksandra Vučića, Vlade Srbije kao i svih nadležnih ministarstava a dokaz tome je ovo hitno zasedanje Skupštine i usvajanje rebalansa Budžeta Opštine.

Vlada Srbije je odobrila Smederevskoj Palanci dodatna sredstva iz tekuće budžetske rezerve u iznosu od 40 miliona dinara za završetak izgradnje industrijske zone “Guberaš”, rekao je Vučen.

On je istakao da Opština nije imala sredstva da prati dinamiku radova i izradnju saobraćajnice u okviru fabrike koja je bila obaveza lokalne samouprave, jer se fabrika završava pre svih rokova.

“Obratili smo se predsedniku Republike za pomoć, i za vrlo kratko vreme naš zahtev je odobren, zato smo zakazali ovo hitno zasedanje, da bi u narednih nekoliko dana završili sve što je do lokalne samouprave”.

Sredstva će biti utrošena za izgradnju unutrašnje saobraćajnice u okviru fabrike, sa autobuskim stajalištima i kružnim tokom. On je takođe najavio I izgradnju kanalizacione mreže u dužini od 1200m.

“Osim same fabrike koja će imati prikjučak, na kanalizacionu mrežu će moći da se priključe i građani koji žive na potezu od mosta na Jasenici ka zoni Guberaš, sa obe strane, zaključio je Vučen.

U daljem toku zasedanja obornici su usvojili i Izmene i dopune programa uređivanje građevinskog zemljišta, izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture sa finansijskim planom za 2020. godinu, zatim Odluku o ukidanju apoteke “Zdravlje” čime u skladu sa Zakonom počinje da se sprovodi redovna likvidacija ove ustanove, kao i Izmenu odluke o načinu pružanja pomoći učenicima i studentima-mladim talentima.

Takođe, očekuje se da u narednom periodu bude raspisan konkurs za sufinasiranje Udruženja na teritoriji naše opštine, nakon što je danas usvojena odluka o prioritenim oblastima od javnog interesa opštine Smederevska Palanka u kojima će se podsticati projekti koje realizuju Udruženja.

Ovo zasedanje obeležile su i kadrovske promene, pa je zbog isteka v.d. statusa sa mesta direktora Doma zdravlja razrešena je dr Ivana Đurđević Starović, dok je za tu funkciju, kao kandidat ispred lokalne samouprave, predložen dr Milan Matejić. O njegovom postavljenju će se, u skladu sa Zakonom, izjasniti Ministarstvo zdravlja.

Dr Milan Matejić, doktor medicine, rođen je 2. jula 1984. godine u Smederevskoj Palanci. Radno iskustvo u zdravstvu stekao je kao klinički lekar na nefrologiji Internog odeljenja u OB “Stefan Visoki”, zatim kao klinički lekar na Odeljenju hirurgije, i kao izabrani lekar u Službi za zaštitu zdravlja odraslog stanovništva u Domu zdravlja u Smederevskoj Palanci.

Na današnjem redovnom zasedanju lokalnog parlamenta, sve tačke predviđene dnevnim redom su usvojene, a sednica je trajala nešto više od pola sata i završena je u 10 časova i 36 minuta.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2