Novembar 28, 2023

U VELIKOJ PLANI 9.000 VAKCINISANIH: Zbog korone obavljeno 25.440 pregleda

U opštini Velika Plana do ovog vikenda vakcinisano je oko devet hiljada građana. Od toga, njih 6.794 primilo je obe dok je 2.100 građana primilo samo prvu dozu vakcine.

- Najviše građana koji su revakcinisani, njih 5.236 primilo je kinesku Sinofarm vakcinu, 796 Fajzerovu, 555 ruski Sputnjik, dok je Astra-Zeneka vakcinu primilo 207 građana - kaže Slađana Janković, direktor Doma zdravlja "Milan Bane Đorđević" u Velikoj Plani.

Među 2.100 pacijenata ove ustanove koji čekaju da prime drugu dozu vakcine, njih 1.572 primilo je Sinofarmovo, 347 Fajzerovo, 130 rusko a 69 Astra-Zeneka cepivo.

Po podacima iz biračkog spiska za izbore koji su održani prošle godine, u opštini Velika Plana živi 36.000 punoletnih građana, što znači da je najmanje jednom dozom vakcinisano 25 odsto stanovništva. Međutim, s obzirom na činjenicu da više hiljada Planjana živi i radi u inostranstvu i da nije mali broj onih koji su vakcinu primili u nekoj drugoj opštini, može se reći da se protiv korone vakcinisala skoro trećina punoletnih građana koji u ovom trenutku žive na teritoriji Velike Plane.

Poslednji presek stanja, od petka 28. maja ujutro, pokazuje da je od početka pandemije u planjanskoj zdravstvenoj ustanovi, zbog sumnje na postojanje zaraze virusom korona, obavljeno 25.440 pregleda.

- Po našoj evidenciji, postojanje korone potvrđeno je kod 3.159 građana. Zavod za zaštitu zdravlja u Požarevcu ima podatak da je taj broj veći i da iznosi 3.850. Do razlike je došlo zato što je znatan broj Planjana kod kojih je utvrđena zaraza preglede obavio u zdravstvenim ustanovama izvan naše opštine.

Nema zvaničnog podatka o broju preminulih Planjana, zato što je većina njih umrla u bolnici i zato što je za pojedine pacijente teško izričito (ut)tvrditi da li su umrli od korone ili od neke druge bolesti sa kojom se zaraza "udružila".

Vakcinacija se obavlja u Domu zdravlja dr Milan Đorđević i Domu omladine, s tim što medicinske ekipe, po rasporedu, posećuju i planjanska sela.

Značajnu pomoć u organizovanju vakcinacije pružila je lokalna samouprava.

Na svom profilu na Fejsbuku predsednik opštine Velika Plana je objavio da će u ponedeljak 31. maja vakcinisanje biti vršeno u Velikom Orašju, dan kasnije u Starom Selu, 2. juna u Donjoj Livadici a u četvrtak 3. juna u Rakincu, sve u terminu od 8 do 14 časova.

Cepljenje se vrši bez zakazivanja a građani mogu da biraju Fajzerovu, Sinofarmovu i Astra Zenekinu vakcinu.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2