Februar 23, 2024

Otvoren "Teatar u tvrđavi"

Pozorišni festival „Teatar u tvrđavi“ otvoren je sinoć izvođenjem mjuzikla „Cigani lete u nebo“ Pozorišta na Terazijama po motivima pripovetke „Makar čudra“ Maksima Gorkog u režiji Vladimira Lazića.

Zbog vremenskih neprilika, predstava je izvedena u Velikoj sali Centra za kulturu, ali su se premeštanje na drugu lokaciju i odlaganje početka, izazvani objektivnim okolnostima, ako je suditi po reakciji publike, isplatili.

- Veličanstvo pozorišta u kulturnom identitetu Smedereva ima naročito mesto. Kao što tvrđava i u svojoj simboličnoj dimenziji predstavlja stameno uporište, tako i pozorište utvrđuje i čuva vrednost koje nas suštinski obogaćuje i koja nije zamenjiva. nema sudbinskih pitanja sa kojima se ono nije uhvatilo u koštac, nema psihičkih i društvenih sukoba čiju prirodu nije kadro da osvetli. I ovog puta poziva nas da sledimo njegovu širokogrudost i da uz njega budemo bliži sebi. Verujemo da će program osmog „Teatra u tvrđavi“ koji nudi intrigantne teme, scenska ostvarenja dokazanih reditelja, dodir sa delima znamenitih pisaca koji pripadaju svetskoj književnosti, oplemenjuje značenja koja nas čine budnijim i ostvarenijim. Zbog toga što se ove godine ispunjava nova stranica „Teatra u tvrđavi“ gajimo želju da će umetnici koji će nastupati na ovoj sceni kao rado viđeni gosti, koji svojim trudom i umećem, dušom i telom, bude u nama želju ka lepšem, boljem i osećajnijem, pamtiti po dobru Smederevo. Svima želim ugodne festivalske večeri – rekla je na otvaranju Maja Ćirković, članica Gradskog veća zadužena za resor kulture, turizma i informisanja.

Festival će biti nastavljen izvođenjem predstava „Čekaonica“ Ateljea 212, „Ajnšatjnova izdaja“ Teatra Vuk, „39 stepenika“ Pozorišta mladih Novi Sad i Gradskog pozorišta Bečej i „Violina, daire i pegla“ koja je koprodukcija Puls teatra, Pozorišta Slavija i Kulturnog centra Pančevo. Zbog kiše najavljene za subotu, predstava „Čekaonica“ će, navode organizatori, takođe biti odigrana u Centru za kulturu.

Na repertoaru je i porodična predstava za decu i odrasle „Tri musketara“ koja će biti izvedena u nedelju, 11. jula, u 19 časova. Ostali programi počinju u 21 sat.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2