Februar 23, 2024

SNS održao čas demokratije u Velikoj Plani

Skupština opštine Velika Plana je na danas održanoj sednici donela novi poslovnik o radu, kojim su uslišene sve želje opozicije. Poslovnik je usvojen jednoglasno, glasovima odbornika vladajuće većine ali i opozicije.

Planjanski parlament ima 39 odbornika, od čega su njih 28 iz SNS, četvoro iz SPS, jedan iz JS, troje sa izborne liste „Metla“, dok po jednog predstavnika imaju SRS, POKS i Srpsko-ruska stranka. Vladajuću većinu čine SNS i koalicija SPS-JS.

Predsednik Skupštine opštine Dušan Marić smatra da je vladajuća SNS danas održala čas iz demokratije a da je Velika Plana dobila najbolji poslovnik u Srbiji.

– Ovakav poslovnik služiće na ponos Velikoj Plani, svim strankama i odbornicima koji su podržali njegovo usvajanje, a posebno Srpskoj naprednoj stranci koja je inicirala i podržala donošenje ovakvog poslovnika. Deo dosovske opozicije nas optužuje za diktaturu a mi smo ukinuli sve restriktivne odredbe u poslovniku koje su oni svojevremeno usvojili, nastojeći da mogućnost kritike svedu na najmanju moguću meru. U komisiji koja je izradila predlog novog poslovnika bile su zastupljene sve izborne liste i sve su glasale za predložene izmene. Od 197 članova starog poslovnika izmenjena su čak 124 člana. Umesto dosadašnjih pet, odbornici će sada moći da govore do 10 minuta. Predsednik opštine i njegov zamenik ubuduće neće moći da govore 25 minuta o svakoj tački dnevnog reda, već najduže 15 minuta. Po starom poslovniku direktori javnih preduzeća i ustanova mogli su da govore 10 minuta, duplo više od odbornika koji ih biraju i koji usvajaju njihove izveštaje o radu i planove rada, što je bilo apsurdno.  Od sledeće sednice moći će da govore najduže pet minuta. Izuzetak će biti jedino rasprave o izveštajima o radu i planovima rada, kad će moći da govore do 10 minuta, kaže Marić.

Ukoliko neko uvredi političku stranku ili grupu građana koju oni predstavljaju, pravo na repliku imali su samo odbornici političke stranke ili grupe građana koja ima odborničku grupu. Dakle, najmanje 5 odbornika. Sada će to pravo imati  odbornici svih stranaka i izbornih lista, čak i one koje imaju samo jednog odbornika.

Broj prava na repliku je sa dva povećan na tri puta. Za obrazlaganje amandmana odbornici će na raspolaganju imati pet umesto dosadašnja tri minuta.

Po ranijem poslovniku, zbog povrede reda na sednici, predsednik Skupštine je odborniku nakon izricanja opomene, kao sledeću,  izricao meru oduzimanja reči do kraja sednice. Od danas, odborniku koji se ogreši o poslovnik će se nakon opomene izricati mera oduzimanja reči po toj tački dnevnog reda.  Tek ako i nakon toga nastavi da krši poslovnik biće mu izrečena mera zabrane govora do kraja sednice.

Ubuduće, odbornik koji nije prisustvovao sednici Skupštine, a nije opravdao svoj izostanak, neće imati pravo na novčanu naknadu.

I predstavnici vlasti i opozicije se slažu da je najveće postignuće sa novim poslovnikom to što će odbornici ubuduće moći da odbornička pitanja postavljaju usmeno, na samoj sednici a ne pisanim putem, kao što je to do sad bio slučaj.

- Ranije su odbornici imali pravo da pitanja postavljaju javno a onda su dosovske stranke tu mogućnost, koju imaju odbornici u Beogradu, Pančevu, Požarevcu, Novom Sadu, Smederevu, Smederevskoj Palanci i ogromnoj većini drugih gradova i opština, jednostavno ukinule, kaže Marić.

Predsednik opštine Igor Matković ističe da podržava izmene poslovnika i da se ne brine što je opozicija dobila veći prostor za kritiku.

- To smo i hteli. Kritika će nas terati da radimo još bolje. Radujem se svakoj polemici i odborničkim pitanjima. Prvo,  ja i moji saradnici, koji vodimo opštinu, nemamo šta da krijemo ni od odbornika, ni od javnosti. Drugo, otkako su odgovornost za vođenje Srbije i Velike Plane preuzeli SNS i Aleksandar Vučić, rezultati koju naša opština postiže su nemerljivo bolji nego rezultati naših prethodnika. To znaju svi građani naše opštine i vide svi oni koji dođu u Veliku Planu. Tako da jedva čekam svaku mogućnost da uporedimo rezultate njihovog i našeg rada, kaže Matković.

Marko Urošević, kandidat SNS, izabran je na ranije upražnjeno mesto člana Opštinskog veća opštine Velika Plana.

Na danas održanoj sednici usvojeni su izveštaji o radu u 2020. godini gradske biblioteke „Radoje Domanović“, Centra za kulturu „Masuka“, Gradske toplane, Doma kulture „Vlada Marjanović“ u Starom Selu, Turističke organizacije, preduzeća za vodosnabdevanje „Morava“, Centra za socijalni rad i Opštinske organizacije Crvenog krsta.

Na predlog Opštinskog veća, lokalni parlament nije usvojio izveštaje o radu u prošloj godini koje su podneli JKP „Miloš Mitrović“  i Gradska apoteka.

Doneta je odluka o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora JP za vodosnabdevanje „Morava“, kao i odluka o raspisivanju referenduma u Krnjevu, na kojem stanovnici tog sela treba da se izjasne o uvođenju samodoprinosa.

Izvršene su određene kadrovske promene u upravnom i nadzornom odboru Centra za socijalni rad, Opštinskom štabu za vanredne situacije i radnim telima Skupštine opštine.

Usvojen je i predlog o promeni statuta MZ Donja Livadica, u kojoj će se  članovi Saveta MZ ubuduće birati  po većinskom sistemu, kao što je to slučaj i u svim ostalim mesnim zajednicama.

- Glasali smo za ovu izmenu jer se i mi kao stranka zalažemo da se ljudi koji će voditi naša sela ne biraju po proporcionalnom sistemu, na ime stranke,  već na svoje ime, ugled i obraz, kaže Vladan Matić, odbornik DSS.

Odbornik i potpredsednik JS Dejan Pisarević je u ime koalicije SPS-JS Srpskoj naprednoj stranci u Velikoj Plani čestitao to što u Skupštini Srbije ima dva narodna poslanika.

- Velika Plana ima dva, a Podunavski okrug čak četiri poslanika. To je velika čast i priznanje za našu opštinu, za našu koaliciju, a posebno za opštinsku organizaciju SNS i ljude iz Izvršnog odbora SNS, koji su zaduženi za rad stranke u Velikoj Plani i Podunavskom okrugu, ističe Pisarević.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2