Decembar 03, 2023

Izabrane najlepše krave, ovce i koze Velike Plane

By Septembar 11, 2021 0

Juče je u Velikoj Plani 38. put po redu održana izložba priplodnih grla simentalske rase, na kojoj su birane najbolje i najlepše krave, ovce i koze.Čast muškog roda na stočnoj gradskoj pijaci juče su tvrdoglavo branili jedino ovnovi.

Modnom pistom, odnosno oborom, ispred tročlanog žirija i znatiželjnih posmatrača,  prodefilovalo je više od 50 krava lepotica, koje su se nadmetale u tri kategorije: krave, prvotelke i junice. Neke od njih su bile sređene i našminkane, kao da su spremane za Farmu a za većinu je bilo očigledno da su na takmičenje došle  navrat-nanos, pravo iz štale.

U sve tri kategorije apsolutni pobednici po broju nagrada su dva imenjaka, dva Dragoslava.  Dragoslav Slavnić, koji je osvojio tri nagrade u ukupnom iznosu od 30.000  i Dragoslav Donić, kojem su njegove krave donele četiri medalje i kućni budžet mu dopunile sa 25.000 dinara. I same sebi tako zaradile 160 bala suvog sena ili 100 bala kvalitetne lucerke.

U kategoriji „običnih“ krava, u pravom foto finišu, za pola prsa, šampionsko zvanje osvojila je krava Dragoslava Slavnića, prva  pratilja je krava njegovog imenjaka Donića, druga Gorana i Bojana Čobanova a treća Dragana Stevića.

I među prvotelkama pobedničkim vencem od lucerke ponosno se okitila krava Dragoslava Slavnića, vencem prve pratilje prvotelka Dragane Barjaktarević,  dok su prvotelke vlasništvo Dragoslava Donića i Dobrice Marjanovića teška srca morale da se pomire sa trećim i četvrtim mestom. Vidno revoltirane one su izjavile da će se takmičiti i sledeće godine ali su ih druge takmičarke podsetile da to neće biti moguće jer dogodine neće biti prvotelke već drugotelke.

Ako sve bude živo i zdravo, pa je gazda u međuvremenu ne proda nekom mesaru, operisanom od smisla za kravlju lepotu, u sledećih godinu dana a možda i duže (što najviše zavisi od toga da li će gospođa korona do tada otići u penziju) mis junica Velike Plane biće junica Dragoslava Donića. Istina, ona za godinu više neće biti junica ali će joj ostati titula lepotice. Pa će imati šta da pamti i pripoveda svojoj teladi. E, teladi moja, u dobra stara vremena, kad su ovi ljudi još uvek imali smisla za pravu kravlju lepotu, vaša majka je bila najlepša u Velikoj Plani. O meni su i novine pisale. Nije bilo bika koji se za mnom nije okrenuo.

Njenoj štalskoj drugarici, sa kojom nesebično deli jasle i korito, pripalo je mesto druge pratilje. Prva pratilja je šarova Dragoslava Savića. U borbu za medalje između dva Dragoslava umešao se i Dragan Stević, ali je njegova junica morala da proguta knedlu i zadovolji se mestom treće pratilje i novčanom nagradom za koju će joj gazda moći kupiti 35 lepih bala sena.

Od izloženih priplodnih ovnova za najboljeg je proglašen ovan Dobrice Dimitrijevića. Nije poznato da li se sa mišljenjem žirija slažu i ovce koje su prisustvovale izložbi.

A po oceni stručnog žirija, najbolju i najlepšu žensku predstavnicu ovčijeg roda na izložbu je doveo Dragan Pavlović, druga je ovca Slobodana Donića dok je njena suparnica vlasništvo Momčila Obradovića morala da se zadovolji trećim mestom i bronzanom medaljom. Sve tri šampionke su nosile garderobu od čiste runske vune.

Među kozama žiri je svojim stasom i glasom najviše očarala koza Ivana Jovičića i na taj način za svog vlasnika „obrstila“ nagradu od 3.000 dinara.

Kao što je to uobičajeno na svim izborima za mis, pa i onim stočnim, većina takmičarki je mudro ćutala i preživala, ali bilo je i onih koje su, glasno ričući, pokazivale svoje emocije i komentarisale rad žirija. A bilo je i blejanja.

Po tradiciji, pokrovitelj izbora najboljih i najlepših krava, ovaca i koza Velike Plane bila je lokalna samouprava.

Autor: Dušan Marić, srbijaisrpska.rs

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2