Novembar 28, 2023

VELIKA PLANA SVE LEPŠE IZGLEDA: Renovirane sve javne ustanove

U toku su radovi na gradskoj pijaci, u gradskom parku i na ulazu u grad. Nakon njihovog završetka ostaje da se rekonstruiše trg ispred Bioskopa i izvrši asfaltiranje neasfaltiranih ulica i sokaka. 

Čine se napori da se obezbede sredstva za rekonstrukciju zgrade Stare klanice i dobije saglasnost za izgradnju kružnog toka kod isključenja sa auto-puta.

Od avgusta 2015. godine kada je SNS raskinula koaliciju sa DSS i, sklapanjem koalicije sa SPS i JS, preuzela odgovornost za vođenje opštine, u gradskom naselju Velika Plana su renovirane sve zgrade javnih ustanova.

U toku je rekonstrukcija gradske pijace. Pre dve godine izgrađen je novi vrtić u Plani, površine 460 metara, koji može da primi 100 mališana, tako da svi roditelji koji žele da im deca idu u vrtić to mogu i da ostvare. Vrednost radova je 24 miliona dinara. U svim odelenjima vrtića omogućen je produženi boravak dece.

Kraj gradskog bazena izgrađeno je veliko dečije igralište, a u gradskom parku u Velikoj Plani će u aprilu biti završeno još veće i lepše. Juče su počeli radovi i na obnovi pohabanih staza u gradskom parku. Radovi u zoni parka biće završeni izgradnjom i popločavanjem modernog trga ispred Bioskopa, nakon čega će centar grada, u odnosu na vreme od pre šest-sedam godina, dobiti potpuno novi izgled.

Izvode se obimni radovi na dovršetku ograde i uređenju parking prostora kod gradskog groblja.

Oronula zgrada nekadašnjeg katastra, koja je zbog opasnosti od rušenja bila zatvorena,  je renovirana i u njoj sagrađena i opremljena savremena sala za održavanje sednica Skupštine opštine i pet kancelarija za skupštinske i ostale službe. Za ovaj projekat izdvojeno je više od 150.000 evra.

Ulaganjem više od 10 miliona dinara oronula „Vila Klefiš“ renovirana je i pretvorena u Gradsku kuću, sa svečanom salom za venčanja, prijem delegacija koje dolaze u našu opštinu i druge svečanosti.

Izvršena je potpuna rekonstrukcija zgrade Gradske biblioteke, koja je postala jedna od najlepših u Srbiji. Vrednost radova je oko 16 miliona dinara.

Renoviran je Centar za kulturu Masuka, u šta je uloženo 11 miliona republičkih i opštinskih para. U Bugariji su renovirani Dom kulture i prostorije Mesne zajednice.

Opština je finansirala izgradnju betonske ograde, kapije i parking prostora kog Gradske crkve, a zajedničkim sredstvima Opštine i Crkve ove godine će oko hrama biti postavljena i lepa metalna ograda.

Obnovljen je Dom omladine, u kojem je izgrađen savremen prostor za muzičku školu „Božidar Trudić“, odelenje Velika Plana, sa pet učionica, čime su stvoreni uslovi za otvaranje novih smerova, tako da roditelji koji žele da im deca sviraju neki instrument neće morati da ih vode u drugu opštinu.

U okviru projekta poboljšanja energetske efikasnosti izvršena je značajna rekonstrukcija (postavljanje spoljne izolacije, izgradnja fasade, zamena stolarije i sistema grejanja…) OŠ „Karađorđe“ a u toku su skoro identični radovi na rekonstrukciji zgrade OŠ „Nadežda Petrović“. Vrednost radova na ove dve škole je oko 370.000 evra.

Već godinu dana opštinsko rukovodstvo čini napore kod Ministarstva kulture da država obezbedi sredstva za rekonstrukciju zgrade Stare klanice.

Plan opštinskog rukovodstva jeste da do kraja ovog mandata u užem gradskom jezgru ne bude neasfaltiranih ulica i sokaka. Činjenica da je u proteklih šest godina asfaltirano čak 38 graskih ulica govori da je taj plan realan i ostvariv.

Autor: Dušan Marić/Srbijaisrpska.rs

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2