Novembar 28, 2023

DOM ZDRAVLjA U VELIKOJ PLANI DOBIO JOŠ JEDNO SANITETSKO VOZILO: Dar Ministarstva zdravlja

Juče je Domu zdravlja „dr Milan Đorđević“ u Velikoj Plani uručeno novo sanitetsko vozilo. U pitanju je kombi fiat ducato, čija je vrednost 3.700.000 dinara, poklon Ministarstva zdravlja.

-Hvala Ministarstvu zdravlja a posebno državnom sekretaru dr Aleksandru Stefoskom, na čiju inicijativu smo dobili ovaj vredan poklon. Po ko zna koji put u poslednjih nekoliko godina dr Stefoski je pokazao da građani Velike Plane u njemu imaju velikog i pouzdanog prijatelja – kaže Igor Matković, predsednik opštine.
Zoran Dončić, šef voznog parka u domu zdravlja i odbornik u lokalnom parlamentu kaže da će vozilo biti korišćeno za prevoz pacijenata na hemodijalizu.
-Imamo 14 pacijenata koje na terapiju vozimo do Smederevske Palanke i dva pacijenta na Nefrološku kliniku u Beogradu. Osim uobičajenih sedišta kombi ima i poseban prostor sa dve kardiološke stolice za prevoz nepokretnih pacijenata – objašnjava Dončić.
Pre dva meseca planjanski dom zdravlja je na poklon od Vlade Srbije dobio najsavremenije sanitetsko vozilo vredno 39 hiljada evra, u koje je ugrađena  dodatna oprema vredna 30.000 evra.
To je specijalizovani kombi marke Citroen Jumper, koji se, zbog ugrađene opreme, bez preterivanja može nazvati pokretnom bolnicom.
Juče dobijeni kombi  je osmo vozilo koje je poklonjeno planjanskom domu zdravlja poklonjeno u poslednjih šest godina. Preostalih šest, dva sanitetska  vozila i četiri putnička automobila, dar su Opštine Velika Plana.
Pre četiri godine sredstvima iz opštinskog budžeta kupljen je kombi marke „fiat“, takođe za prevoz bubrežnih bolesnika na dijalizu. To je prvo vozilo te vrste koje je planjanska zdravstvena ustanova dobila na poklon od svoje opštine u poslednjih 60 godina.
Do tada, bubrežni bolesnici su u 13 kilometara udaljenu Smederevsku Palanku tri puta sedmično prevoženi kombijem koji je prešao 850.000 kilometara.
Krajem marta 2020. godine Opština je svom domu zdravlja kupila novo sanitetsko vozilo, „„fiat ducato“, za čiju nabavku je izdvojeno 4.559.000 dinara.
Dom zdravlja je od lokalne samouprave na poklon dobio i četiri putnička automobila, od čega po jedan za patronažnu službu i službu kućnog lečenja.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2