Februar 23, 2024

U Smederevu uručeni ugovori za mere energetske sanacije

Danas je u Velikoj sali Gradske uprave Smedereva održana svečana dodela Ugovora o sufinansiranju mera energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada. 

Ugovore je ispred grada podelio gradonačelnik Smedereva Jovan Beč sa načelnikom Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i investicije Draganom Krstićem. 

U cilju realizacije navedenih mera ukupno planirana sredstva koja je izdvojio grad Smederevo zajedno sa sredstvima Uprave za podsticanje i unapređenje energetske efikasnosti iznose 18.000.000,00 dinara. Javnim pozivom su kao predmet sufinansiranja određene osam mera energetske efikasnosti, uslovi za ostvarenje prava na dodelu bespovratnih sredstava, dokumentacija koju treba priložiti i rok za podnošenje prijava. Od ukupno osam priloženih mera, građani Smedereva su pretežno konkurisali za zamenu PVC stolarije, zamena kotlova na pelet i gas i zamena toplotne pumpe. 

Prisutnim građanima obratio se gradonačelnik Beč koji je istakao da će grad i u buduće posebnu pažnju posvećivati energetskoj efikasnosti. 

- Želeo bih da vas pozdravim ispred Grada Smedereva i zaista mi je drago da vas vidim u ovako velikom broju. Moram da naglasim da smo očekivali ovakav odziv, jer smo mnogo puta i apelovali da je energetska efikasnost jedan od prioriteta grada Smedereva, kao i da ćemo u tu svrhu izdvajati značajna sredstva. U cilju realizacije navedenih mera za ove potrebe bilo je izdvojeno 18 miliona dinara u saradnji sa resornim Ministarstvom. Od ukupnog iznosa Grad je izdvojio 12 miliona, dok je Ministarstvo rudarstva i energetike obezbedilo 6 miliona dinara. Ukupno smo imali 193 prijave, od tog broja 164 su bile pravno regularne. Međutim, nakon obilaska terena, a pre potpisivanja ugovora došli smo do 145 sada već potpisanih ugovora – rekao je gradonačelnik Beč u svom obraćanju.

Gradonačelnik je naglasio da su potpisani trojni ugovori sa deset izvođača radova i da veruje da će u narednih desetak dana krenuti sa realizacijom. Takođe, istakao je i da je subvencija iznosila pedeset odsto od ukupne vrednosti, 140.000 dinara za zamenu PVC stolarije, 250.000 zamena toplotne pumpe, 110.000 zamena kotlova na pelet i 85.000 zamena kotlova na gas. 

Na kraju svog obraćanja gradonačelnik je naglasio da će Grad i u buduće, prateći politiku predsednika Aleksandra Vučića nastaviti da ulaže u energetsku efikasnost.Nakon svečanog dela, gradonačelnik je građanima uručio ugovore.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2