Decembar 10, 2023

Donacija Japana i Opštoj bolnici u Smederevu

Vlada Japana donirala je opremu vrednu oko 100 miliona dinara za sedam zdravstvenih ustanova u Srbiji, među kojima je Opšta bolnica u Smederevu.

Ambasador Japana u Srbiji Đuići Takahara rekao je da su endoskopi, ultrazvučni aparati i rendgenski sistem, proizvedeni primenom japanske tehnologije, isporučeni zdravstvenim institucijama u različitim delovima Srbije, te da se očekuje poboljsanje kvaliteta zdravstvenih usluga.

Navodeći da je donirana oprema napravljena u oblastima pogođenim velikim zemljotresom Istočnog Japanna 2011. godine, on je istakao da je u to vreme narod Srbije nesebično ponudio moralnu i suštinsku podršku narodu Japana.

- Čuo sam da je veliki broj humanitarnih događaja bio organizovan u Beogradu kako bi se obezbedila finansijska podrška i ohrabrili ljudi u razorenim oblastima Japana, rekao je Takahara.

On se još jednom zahvalio narodu Srbije i istakao da se nada da će prijateljski odnosi između Srbije i Japana biti dalje unapređeni, dodajući da su zdravstvo i medicinska nega jedan od sektora kojima Japan pridaje značaj u kontekstu svoje podrške ekonomskom i socijalnom razvoju Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović istakao je da je saradnja Srbije i Japana od 1999. do danas rezultirala je sa više od 500 miliona evra pomoći našoj zemlji. Navodeći da su mnoge zdravstvene ustanove našoj zemlji dobile kvalitetnu opremu zadnje generacije, on je stakao da je sada sedam zdravstvenih ustanova dobilo značajnu pomoć u vrednosti od 100 miliona jena ili 100 miliona dinara.

- Ministarstvo zdravlja u poslednjih nekoliko godina čini enormne napore da srpsko zdravstvo bude tamo gde i pripada - na kvalitetnom i dobrom nivou, a sve za dobrobit pacijenata koji su u fokusu zdravstvenog sistema, rekao je Mahmutović.

Foto: Večernje Novosti

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2