Decembar 10, 2023

Turski investitor kupio imovinu konfekcije Perkon Velika Plana - U planu obnova proizvodnje i zapošljavanje 400 radnika

Nakon višedecenijskih pokušaja da se okonča svojinska transformacija kompanije Perkon iz Velike Plane, stečajni postupak je završen prodajam preostale imovine na licitaciji, piše portal Planamedia, a prenosi eKapija.

Novi vlasnik nekada čuvene izvozne sportsko-modne konfekcije postao je investitor iz Turske, Safet Saglam. On se jedini prijavio na oglas o prodaji i ispunio zakonske obaveze prema vlasniku.

Kako je za eKapiju rečeno u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, imovina preduzeća iz Velike Plane prodata je za 23,5 miliona dinara.

Investitor je, prenosi Planamedija, platio je traženu cenu, koja je bila 50% manja od procenjene vrednosti. Ovom transakcijom Odbor poverilaca zavšio je decenijske obaveze, a aktuelno opštinsko rukovodstvo uspešno okončalo pregovore sa sadašnjim vlasnikom koji je tokom proleća iskazao namere da obnovi teksitlnu industriju u Velikoj Plani i zatražio pomoć od lokalnog rukovodstva. Sledi potpisivanje ugovora o prodaji i svojinskoj transformaciji, nakon čega se očekuje početak adaptacije objekata u fabričkom krugu u centru grada, koji su zbog dugogodišnjeg nerada ruinirani i zapušteni. Po rečima predsednika Opštine Velika Plana Igora Matkovića namere novog vlasnika su da u novoj fabrici bude zaposleno oko 400 radnika, koliko je i bilo konfekcionara u ovom pogonu pre procesa privatizacije.

- Očekujemo da uskoro počne rekonstrukcija pogona i da u prvoj fazi bude zaposleno 150 radnika, kako planira novi vlasnik, a kasnije oko 400. Za lokalnu samoupravu je od izuzetnog značaja otvaranje novih fabrika, jer je naš prioritetni zadatak zapošljavanje i stvaranje uslova da se smanji broj nezaposlenih lica sa evidncije NSZ - rekao je ovom prilikom predsednik Opštine Igor Matković i obećao punu podršku vlasniku Perkona, kao i svim investorima zainteresovanim za ulaganja u privredu Velike Plane.

Od prodaje SMK Perkon u stečaju i stotinak bivših radnika ove fabrike očekuje namirivanje svojih potraživanja po osnovu zaostalih plata i doprinosa, piše Planamedia.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2