Juli 14, 2024

Održan humanitarni koncert za obnovu manastira Pinosava

Na Uspenje Presvete Bogorodice, praznik u narodu poznat kao Velika Gospojina, u porti manastira Pinosava u Kusatku održana je humanitarna manifestacija koja je imala za cilj prikupljanje sredstava za obnovu ove svetinje.

Manifestaciju koja je simbolično nazvana „Zidanica u vremenu“ organizovali su Opštinska turistička organizacija, Ustanova Kulturni centar a sve pod pokroviteljstvom opštine Smederevska Palanka.

Veliki broj građana naše opštine, sveštenstvo i rukovodstvo lokalne samouprave okupili su se kako bi uživali u nastupu KUD „Selevac“ i koncertu „Srpskih pravoslavnih pojaca“.

Prisutim gostima najpre se obratio iguman manastira Pinosava, otac Petar, koji se zahvalio svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj ali i ljudima dobre volje na tome što su dali svoj doprinos obnovi manastira Pinosava, jedinog na teritoriji naše opštine, velikog istorijskog i kulturnog spomenika.

Na samom početku nastupio je ansambla KUD-a „Selevac“ sa igrama iz Donje Jasenice, igrama iz okoline Vranja i spletom igara iz Niša, a zatim je usledio koncert duhovne i tradicionalne muzike „Srbskih pravoslavnih pojaca“.

Muzički a kapelo sastav „Srbski pravoslavni pojci“ su nezaobilazni deo svih svetovnih okupljanja što je prepoznala i Njegova svetost patrijarh srpski Gospodin Irinej koji je dao blagoslov svakom njihovom radu i očuvanju srpske muzike i tradicije.

U svom obraćanju medijima i građanima predsednik opštine Smederevska Palanka, Toplica Pintorović, istakao je da će lokalna samouprava i dalje podržavati ovakve manifestacije koje imaju za cilj obnovu najveće svetinje na teritoriji naše Opštine, manastira Pinosava.

- Želim da se zahvalim igumanu manastira, ocu Petru, i svim građanima što su danas ovde i što pomažu obnovu manastira Pinosava jer samo zajedničkim snagama ćemo uspeti da sačuvamo ovu svetinju od propadanja, rekao je između ostalog Pintorović.

Ovo je bila samo još jedna u nizu manifestacija, a prikupljanje sredstava za obnovu Pinosave biće nastavljeno i u narednom periodu.

Izvor: palankadanas.com

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2