Februar 23, 2024

Brnabić: Izuzimanje Srbije iz antidamping mera od velike važnosti za Železaru Smederevo

By Oktobar 06, 2017 0

Odluka Evropske komisije da izuzme Srbiju iz antidamping mera na uvoz čelika, posle postupka koji je vođen godinu dana, ima ogromnu važnost za Srbiju i za Železaru Smederevo, kaže predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

- To je ogromna pobeda za Srbiju i za sve nas. Ovo je jedna od jako retkih odluka da se neka zemlja izuzme iz antidamping mera. Srbija je jedina zemlja koja je izuzeta iz antidamping mera, rekla je Brnabićeva za Tanjug.

Za Srbiju će to značiti, pojašnjava, da će moći da izvozi čelik u EU bez antidamping carina, dok će za Železaru Smederevo značiti da će biti mnogo konkurentniji od bilo koga drugog.

Odluka Evropske komisije još znači, dodaje, da je Srbija dobro planirala i dobro realizovala ugovor sa kineskim partnerima iz "Hestila" i znači da je "Srbija sigurna luka za čelik i za železaru".

- Mi sada očekujemo mnogo konkurentniji rad Železare Smederevo i bolje dane za železaru Smederevo. Važno je napomenuti da ovo pokazuje da je Srbija zemlja koja poštuje evropske standarde, pa čak i one najteže, a to su antidamping standardi, rekla je premijerka.

Kako kaže ovo je i veliki signal za kineske partnere, i za sve ostale , da je Srbija pouzdan, siguran i profesionalan partner.

Odluku je danas potpisao predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i ona je sada zvanična.

Premijerka je zahvalila advokatskom timu koji je radio naporno na tom slučaju, svima u Vladi Srbije, ali i predsedniku države.

- Zahvaljujem se i Evropskoj komisiji na fer stavu prema Srbiji i ovo je ogromna pobeda za Srbiju, zaključila je ona.

Evropska komisija izuzela je Srbiju iz odluke od uvođenju novih antidamping mera i carina na uvoz čelika i čeličnih proizvoda, što znači da železara u Smederevu, u vlasništvu kineske HBIS grupe (ranije Hestil) neće plaćati nikakve penale na izvoz, odnosno da će biti konkurentnija od ostalih čeličana.

Nove antidamping mere odnose se na uvoz čeličnih prizvoda iz Brazila, Irana, Rusije i Ukrajine u Evropsku uniju, saopštila je danas Evropska komisija.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2