Februar 23, 2024

Groznica Zapadnog Nila i u Podunavskom okrugu?

By Oktobar 19, 2017 0

U Srbiji je registrovano 48 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila uključujući jedan smrtni ishod, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Na sajtu Instituta objavljeno je da je, zaključno sa polovinom oktobra, najviše slučajeva registrovano u Beogradu (34), a slede Podunavski i Južnobanatski okrug sa po pet prijavljenih obolelih.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom komaraca. Glavni prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas, a glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, odnosno tzv. slepi domaćin, jer se infekcija virusom Zapadnog Nila sa njega dalje ne prenosi.

Većina osoba (80–90%) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod malog procenta zaraženih osoba (10 do 20%) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

Međutim, kod pojedinih osoba dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa (kod 0,2% obolelih mlađih od 65 godina, i kod 2% pacijenata preko 65 godina života), odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju. Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza.

Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih sekvela, kao što su: umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija. Smrtnost je veća kod starijih, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2