Decembar 10, 2023

Sutra obeležavanje Dana Smedereva

By Novembar 24, 2017 0

U subotu, 25. novembra sa početkom u 19 časova, u Velikoj dvorani Centra za kulturu, biće upriličena svečana akademija povodom Dana grada Smedereva.

Smederevo, kroz obeležavanje Dana grada negujemo spomen na dan kada je 1805. godine turski zapovednik dizdar Muharem Guša predao ključeve Smederevske tvrđave vođi srpskih ustanika voždu Karađorđu.

- Obeležavajući Dan grada Smedereva podsećamo se i na početne korake u uspostavljanju moderne srpske države, kao i na vraćanje Smederevu statusa političkog i kulturnog centra. Predaja ključeva smederevskog grada u ruke vožda Karađorđa omogućilo je da Smederevo postane sedište Praviteljstvujuščeg sovjeta serbskog koji je kao centralni organ vlasti u ustaničkoj Srbiji radio na poboljšanju društvenog, ekonomskog i kulturnog stanja, navodi se u pozivu na svečanu akademiju prosleđenom medijima.

Organizatori najavljuju da će program svečane akademije obuhvatiti prikazivanje retrospektivnog filma o aktivnostima u gradu tokom prethodnih godinu dana, kao i dodelu priznanja pojedincima i organizacijama koji su svojim radom doprineli razvoju grada Smedereva.

U umetničkom delu programa obeležavanja Dana grada učestvuju Gradski ženski hor "Kir Stefan Srbin", Ansambl narodnih igara i pesama Smederevo, kao i akademsko kulturno umetničko društvo "Španac" iz Beograda.

Besplatne ulaznice građani mogu da preuzmu na biletarnici Centra za kulturu.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2