Decembar 10, 2023

Ekonomski fakultet iz Beograda i Smederevo uspostavili saradnju

Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu i grad Smederevo potpisali su sporazum o saradnji koji će studentima omogućiti praksu u institucijama i preduzećima u nadležnosti lokalne samouprave. 

Prema tom sporazumu studenti će biti u mogućnosti da prva radna iskustva steknu tokom studija, da usavrše poslovne veštine i budu konkuretni na tržištu rada čim završe fakultet, a i lokalna samouprava će moći da regrutuje mlad, sposoban stručni kadar za poslove iz svog delokruga. Osim sporazuma o stručnoj praksi, Ekonomski fakultet potpisao je i ugovor o donaciji 150 naslova stručne literature Narodnoj biblioteci Smederevo, vredan 180.000 dinara.Prema informacijam koje je izneo dekan Branislav Boričić, na Ekonomskom fakultetu trenutno ima 150 studenata iz Smedereva, najveći broj iz Ekonomsko-trgovinske škole i Gimnazije.
– Smederevo zato nije slučajno jedan od svega nekoliko gradova čijoj biblioteci Ekonomski fakultet poklanja jedan zavidan fond knjiga iz ekonomske literature i grad koji će omogućiti studentima završnih godina da obave određene studentske prakse, i na taj način se ponovo nakon studentskih dana provedenih u Beogradu vezuju za svoj grad gde im se otvara i perspektiva verovatno i povratka, i ostanka u svom gradu – rekao je dekan Boričić.
Za smederevsku biblioteku, donacija „Ekof biblioteka“ je veoma značajna, s obzirom na to da je, prema rečima direktorke Marine Lazović, svaki drugi smederevski student, član ove važne institucije.
- Ovo je posebno dragoceno pošto komplikovano dolazimo do stručne literature, poput knjiga Ekonomskog fakulteta, koji je vrlo ozbiljan i kvalitetan izdavač, ali ne pojavljuju se mnogo na tržištu, i onda naš rukovodilac naučno-stručnog odeljenja upravo ima problem sa nabavkom stručne knjige. I zato je posebno važan za nas poklon Ekonomskog fakulteta, na čemu se iskreno zahvaljujem dekanu Boričiću, i mogu samo da kažem da ćemo mi ove knjige već sutra stručno obraditi, a da će već narednog dana one će biti u policama naše biblioteke – rekla je Marina Lazović.
Kada je reč o studentskoj praksi, nadležni su objasnili da Ekonomski fakultet tim povodom raspisuje konkurs na koji se javljaju studenti, a spisak se potom upućuje lokalnoj samoupravi, koja vrši odabir studenata. 
Stručnu praksu obavljaju studenti završnih godina, najčešće tokom leta, u trajanju od mesec dana, nakon čega dobijaju izveštaj o tome koliko je njihovo znanje primenjivo, da li poseduju potrebne veštine za obavljanje posla, kao i sugestije za dalja unapređenja znanja i sposobnosti. Ovakav vid saradnje Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu ostvario je sa više od 300 gradova i opština i privrednih subjekata u Srbiji.

Last modified on Nedelja, 28 Januar 2018 08:46

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2