Decembar 10, 2023

Nova afera potresa Smederevo

By Februar 22, 2018 0

Grad Smederevo potpisao je ugovor sa Društvom sa ograničenom odgovornošću za projektovanje i izgradnju "Tina Trade Gradnja" iz Smedereva o zakupu 295.52 kvadratnih metara poslovnog prostora na tri godine za dečji vrtić. Nezvanično saznajemo da je postignut i dogovor da Grad ovaj prostor posle isteka zakupa kupi od navedene privatne firme.

Kompanija "Tina Trade Gradnja" doo bavi se izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada, što znači da će Smederevo, posle tri godine zakupa, otkupiti ovaj prostor u Cvijićevoj ulici po tržišnim cenama, tačnije po ceni od 1.000 evra plus PDV, koliko je ova firma na ovoj lokaciji i do sada naplaćivala izgrađeni kvadrat poslovnog prostora.

Zašto je lokalna samouprava donela odluku o vremenski ograničenom zakupu i zašto baš na tri godine, a ne odmah o kupovini ovog prostora, potpuno je nejasno i nelogično, pogotovo ako se zna da cena zakupa na mesečnom nivou iznosi oko 262.712,51 dinara, odnosno za tri godine 9.421.650,36 dinara?!

Ako je to po lokalnoj samoupravi najpovoljnije za Grad, zašto prostor nije odmah kupljen? Cena zakupa i kasnije prodaje po kvadratu, zajedno oko 375.000 evra, daleko prevazilazi cenu izgradnje novog vrtića na lokacijama u vlasništvu Grada. Čemu zakup na tri godine i besmislen trošak od skoro 9.5 miliona dinara?  

Slučajnost ili ne, Smederevci tvrde da je tast dr Gorana Avramovića, rođenog brata gradonačelnice dr Jasne Avramović, u istoj zgradi kupio svojoj ćerki stan. Sugrađani poznaju ovu porodicu i tvrde da ovaj penzioner teško sebi može da priušti kupovinu ovako ozbiljne nekretnine, po ceni od 750 evra po kvadratu plus PDV. Ako može - svaka mu čast!

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2