Decembar 10, 2023

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV AVRAMOVIĆ I VOJINOVIĆ: Isleđuju ljude, slikaju ih i otvoreno prete?

Saša Đorđević, predsednik Udruženja potomaka i ratnika "Patriotska Spona 1912-1999", podneo je Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu krivičnu prijavu protiv gradonačelnice Jasne Avramović i članice Gradskog veća Jasmine Vojinović.

U krivičnoj prijavi posebno se naglašava da članovi Udruženja "doživljavaju stres, traume i strah za sebe i za svoju decu" zbog pretnji gradonačelnice Jasne Avramović te da strahuju "od terora koji mogu da dožive".
Zato je Đorđević zatražio zaštitu državnih organa. On tvrdi da su Avramovićeva i Vojinovićeva počinile krivična dela protiv sloboda, prava čoveka i građana, i povrede slobode izražavanja i udruživanja.

Đorđević za portal ePodunavlje kaže da je Vojinovićeva 12. februara pozvala jednu od članica ovog Udruženja u kabinet gradonačelnice Avramović, a razlog je navodno bio razgovor na temu posla kojim se bavi.

- Umesto razgovora sprovedeno je istražno ispitivanje od strane Vojinovićeve, a u ime kabineta gradonačelnice Smedereva, kao da je došla u policiju. Tokom ispitivanja Vojinovićeva je pokazivala izrađene fotografije lica za koje su prikupili podatke u formi policijskog dosijea, a među njima je i moja fotografija, tajno slikana negde u gradu. Nečuveno je da gradonačelnica Smedereva i njen kabinet bave takvim stvarima. To je krivično delo koje je kažnjivo zakonima Republike Srbije, kaže Đorđević.

Đorđević dodaje da je "na udaru kabineta Avramovićeve" bila još jedna članica Udruženja, koju su takođe "tajno fotografisali", zbog čega je, tokom isleđivanja u kabinetu "doživela jak stres i strah". 

- Vojinovićeva joj je saopštila da je kabinet gradonačelnice Jasne Avramović prikupio sve podatke i dodatno se raspitao o njoj. Onda je počela da čita njene lične podatke, ime, prezime, datum rođenja, adresu stanovanja, gde je zaposlena, a potom seustremila i na porodicu. Počela je da joj nabraja podatke o deci i njihovom kretanju. Vojinovićeva je, u ime kabineta, rekla da su prikupili informacije da se članica našeg Udruženja "kreće sumnjivom društvu" i da gradonačelnica Jasna Avramović ne želi da Udruženje "Patriotska Spona" postoji u gradu Smederevu, jer njoj lično nije podobno, kaže Đorđević.

Đorđević kaže da je članica Udruženja napadnuta od Vojinovićeve i zato što je na svom profilu delila objave "Smederevskih novina", "ePodunavlja". Vojinovićeva je u ljutitom napadu istakla  i da su to mediji "koji pišu loše o gradonačelnici Smedereva Jasni Avramović, kao i da je kabinet gradonačelnice prikupio podatke svih lica koja to rade".

- Vojinovićeva je naložila našoj koleginici da što pre pozove svoju prijateljicu, da joj ispriča njihov razgovor i da je upozori da odmah izađe iz "sumnjivog društva" i da prekine da čita navedene medije koji su registrovana javna glasila, i bilo šta slično što kritikuje rad gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović, te da prestane sa objavama na svom fejsbuk profilu, jer je "gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović rešena da se sa svima obračuna", kaže Đorđević.

U krivičnoj prijavi je navedeno i da je 18. februara u jutarnjim satima gradonačelnica lično pozvala članicu Udruženja koja je prethodno bila na razgovoru sa Vojinovićevom i uputila joj zahtev da dovede drugu članicu kod nje u kabinet.

- Gradonačelnica se raspričala preko telefona pričajući kako je ona moćna, a da će sve svoje protivnike zatrpati 100 metara ispod zemlje. Gradonačelnica Smedereva je i ranije više puta prema članovima Udruženja nastupala neprijateljski i upućivala razne pretnje. Ona smatra da smo mi nepodobni i nije dozvolila da Udruženje nastavi sa zakupom prostorije od 18 kvadrata u objektu Centra za kulturu, iako je zakupnina redovno plaćana, kaže Đorđević.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2