Decembar 10, 2023

Gase se klanice za "obradu" leševa stoke u Podunavlju

Posle našeg teksta o kupovini leševa stoke zbog prerade i prodaje mesa za ljudsku upotrebu, par seoskih klanica u Podunavlju, u sred zime, krenulo je u dubinsko pranje, krečenje, kompletno renoviranje. Još nije kasno da državni organi malo "pročešljaju" teren i ustanove ovo što smo mi zabeležili.

I samo sprečavanje daljeg vršenja ovog nedela smatramo velikim uspehom, iako bi više voleli da su nadležni reagovali, pohapsili i osudili nečovečno ponašanje pojedinaca, koji se zbog profita kockaju zdravljem ljudi.
Podsetićemo na slučaj od pre par godina u Valjevu, u obdaništu "Milica Nožica", kada je došlo do ozbiljnog trovanja više desetina dece predškolskog uzrasta. Analize uzoraka ukazale su da je salmonela u obdaništa dospela sa hranom. Izvor zaraze u centralnoj kuhinji PU "Milica Nožica", gde se dnevno pripremi i do 6.000 obroka, nije lako dokazati i zbog toga što HACCP standard propisuje čuvanje pripremljene hrane do 48 sati, a inkubacija traje tri dana.

Inspekcija je kod dobavljača pronašla niz nepravilnosti. Pronađene su nepotpune deklaracije za meso. Vrtićima je prodavano mleveno meso. Uočeno je i da na deklaraciji datum proizvodnje nije odgovarao zatečenom stanju. Još uvek se sumnja da je ovom dečjem vrtiću prodato prerađeno meso uginulih životinja, a jedan od tragova prema dobavljačima vodi i do Podunavlja.

Kada seljaku ugine grlo stoke, on već zna koga treba da pozove, tvrde naši izvori. Do tog imena nismo uspeli da dođemo. Cena nije kao za kilogram život, ali nije ni čist gubitak. Potom se leševi prerađuju, većinom se melje, a meso se i suši. Prema svedočenjima do kojih smo došli, u pitanju je veliki lanac, a ovo je prvi put da informacije o tome "procure" do javnosti.

Naši izvori, koji zbog vlastite bezbednosti žele da ostanu anonimni, kažu da je dovoljno pitati stočne kafilerije koliko su uginulih grla stoke primili u poslednjih par godina. 

Prema njihovim rečima, u tanjirima ne završi samo neispitano meso mrtvih životinja već i meso zatrovano antibioticima, hemijskim sredstvima i hormonima. Jer, kad je životinja bolesna, leči se antibioticima, raznim hemijskim sredstvima i hormonima, koji su za čoveka veoma opasni. 

Ponovo apelujemo i na građane da ne kupuju meso koje nije provereno, kao i na sve one koji meso kupuju putem javnih nabavki iz Podunavskog okruga da isto provere u nadležnim veterinarskim stanicama.

Last modified on Nedelja, 27 Januar 2019 17:40

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2