Decembar 10, 2023

Zvonko Svinja umešan u otkup leševa stoke?

Vest da se gase klanice za "obradu" leševa stoke u Podunavlju izazvala je žestoku reakciju javnosti na društvenim mrežama, pogotovo stanovnika Smederevske Palanke. Međutim, niko se nije nadao da će se u komentarima, očigledno upućenog Palančanina, pronaći ime Zvonka Stojkovića, u narodu poznatijeg pod nadimkom Svinja. Zašto baš Zvonko?

Naša redakcija je imala nepotvrđene informacije o činjenici da je par seoskih klanica u Podunavlju, u sred zime, krenulo u dubinsko pranje, krečenje, kompletno renoviranje, što ništa ne mora da znači. Ali, niti jednim podatkom ništa nije upućivalo na Zvonka Svinju, pa nas je iznenadio komentar o njegovoj eventualnoj umešanosti u aferu kupovine leševa stoke zbog prerade i prodaje mesa za ljudsku upotrebu i to u pretećoj poruci.

Mi ne tvrdimo da je Zvonko Svinja umešan u ovo nedelo, ali komentari onih koji dobro znaju dešavanja u ovom kraju, ne mogu tek tako navesti na ičije ime, pogotovo što se radi o nečovečnom ponašanju pojedinaca, koji se zbog profita kockaju zdravljem ljudi, što mi javno osuđujemo.

Kada seljaku ugine grlo stoke, on već zna koga treba da pozove, tvrde naši izvori. Do tog imena nismo uspeli da dođemo. Cena nije kao za kilogram život, ali nije ni čist gubitak. Potom se leševi prerađuju, većinom se melje, a meso se i suši. Prema svedočenjima do kojih smo došli, u pitanju je veliki lanac, a ovo je prvi put da informacije o tome "procure" do javnosti.

Naši izvori, koji zbog vlastite bezbednosti žele da ostanu anonimni, kažu da je dovoljno pitati stočne kafilerije koliko su uginulih grla stoke primili u poslednjih par godina. Prema njihovim rečima, u tanjirima ne završi samo neispitano meso mrtvih životinja već i meso zatrovano antibioticima, hemijskim sredstvima i hormonima. Jer, kad je životinja bolesna, leči se antibioticima, raznim hemijskim sredstvima i hormonima, koji su za čoveka veoma opasni. 

Ponovo apelujemo na državne organe da "pročešljaju" teren i ustanove ovo što smo mi saznali. Apelujemo i na građane da ne kupuju meso koje nije provereno, kao i na sve one koji meso kupuju putem javnih nabavki iz Podunavskog okruga da isto provere u nadležnim veterinarskim stanicama.

Last modified on Ponedeljak, 28 Januar 2019 14:02

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2