Juli 14, 2024

KINESKI EKSPERT: Da bi Srbija dokrajčila koronu, ova mera nema zamenu!

Kineski lekar Peng Zikiang ocenio je večeras da je teško epidemiju korona virusa staviti pod kontrolu bez uvođenja policijskog časa, a epidemiolog Predrag Kon naglasio je da se mora ispratiti maksimum epidemije, kako bi se sa sigurnošću znalo da je on prošao.

Zikiang ocenio je da je epidemiološka situacija u Srbiji u poodmakloj fazi, da se “drži kriva” i povećava se broj dijagnostifikovanih pacijenata.

  • Vidi se da će uskoro početi kraj, da će padati broj obolelih. Vlada je preduzela mere i vidimo da daju rezultat. Ako se u Srbiji produži policijski čas, verujem da će se na taj način smanjiti mogućnost okupljanja i smanjiti mogućnost daljeg širenja zaraze, pa tu meru smatramo vrlo efikasnom. Ako se ne uvede policijski čas, vrlo teško ova epidemija može da se stavi pod kontrolu, naglasio je Zikiang.

Dr KON: Zalažem se za kontrolisan izlazak starih

Epidemiolog prof. dr Predrag Kon rekao je da nam “treba i malo sreće”.

  • Prvo moramo da ispratimo taj maksimum i da znamo da je on prošao, a onda ozbiljno da promišljamo šta dalje činiti jer nam ostaju osetljive populacije – stariji i deca koja nisu išla u školu, rekao je Kon za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da se zalaže za kontrolisan izlazak starih i, ako dođe do takvog pada da je nemoguće da se virus podigne, onda restriktivne mere ne treba zadržavati.

  • U situaciji smo da smo zaravnili krivu i šesti dan nemamo nagli porast, rekao je Kon i naveo da je današnji porast obolelih u odnosu na protekla 24 sata nešto što nije neočekivano, rekao je dr Kon.

On je dao da su i prethodna i ova nedelja “te faze maksimuma”.

  • Sada je trenutak kada može da se omane i da se dogodi da virus uđe u osetljivi kolektiv, poput domova za stare, kada bi došlo do naglog porasta, upozorio je Kon za specijalnu emisiju RTS o korona virusu.

Dr Kon je rekao da može uvek da iznenadi, “ali da ne prizivamo”, ulazak virusa u doma za stare, u bolnice.

  • Tamo otkrivamo te asimptomatske slučajeve. Naše preporuke i dalje nisu da se maske nose napolju, ali ja lično u zatvorenom prostoru nosim masku, spustim je kada ima prostora. Kada neko priđe da se pozdravi, lako je podignem, da čuvam i njega i sebe, rekao je Kon i naglasio da zna da ćemo “još imati posla sa ovim virusom”.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2