Novembar 30, 2022

 

postanska 31.10.22

Oslobođeni posle 14 godina iza rešetaka

By Oktobar 04, 2017 0

Apelacioni sud u Beogradu, posle 14 godina robijanja, pravosnažno je oslobodio optužbi Sašu Paunovića i Zorana Stanimirovića iz Ralje kod Smedereva.

Oni su bili osuđeni na maksimalnih 40 godina zatvora zbog ubistva iz koristoljublja Paunovićevih roditelja Slobodana i Slavice, u februaru 2001. godine. Kako je utvrđeno, njih dvojica su oglašeni krivima na osnovu priznanja koje im je iznuđeno torturom.

Ovom odlukom, potvrđena je presuda Višeg suda u Pančevu od 12. septembra 2016. kojom su, nakon ponovljenog suđenja, po nalogu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, Paunović i Stanimirović oslobođeni optužbi. Time je van snage stavljena prethodna pravosnažna presuda Okružnog suda u Smederevu od 27. decembra 2004. Istom odlukom, potvrđen je deo presude kojom je Paunović osuđen na godinu dana zatvora za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja.

Inače, odluka Evropskog suda u Strazburu bila je prva kojom je naloženo ponavljanje suđenja u našoj zemlji i to zbog priznanja koje je iznuđeno torturom. Sada Paunović i Stanimirović imaju pravo na odštetu zbog nezakonitog boravka u zatvoru od skoro deceniju i po.

Izvor: Večernje Novosti

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2