Mart 04, 2021

 

postanska 30.10

Nevreme izazvalo štetu veću od dva godišnja budžeta Smederevske Palanke

Komandant Štaba za vanredne situacije u opštini Smederevska Palanka Nikola Vučen saopštio je da je trinaest ekipa obišlo područja mesnih zajednica Golobok, Vlaški Do, Grčac i Azanja, kadaje doneta odluka o proglašenju vanredne situacije, tbog nevremena koje je 13. juna pogodilo ovo područje.

- Posle elementarne nepogode, olujnog vetra, kiše i grada veličine od zrna graška do veličine jajeta (na pojedinim područjima i većih dimenzija), na terenu atara Golobok, Vlaški Do, Azanja i Grčac izvršena je preliminarna procena oštećenja na stambenim objektima. Procena je izvršena na osnovu jednotrećinskog uzorka sa terena od deset Komisija za procenu štete formirane od strane predsednika Opštine Smederevska Palanka. Procena je obuhvatila nastalu štetu na stambenim i pomoćnim objektima u domaćinstvima, na krovovima, fasadama i prozorima. Ukupna materijalna šteta je veća od dve milijarde dinara, što je dva budžeta naše opštine, saopštio je Vučen.

e
Oštećena područja posetio je i Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. Situacija je jako teška, s obzirom da kiša stalno pada. Sreća, nema velikih poteškoća u elektrosnabdevanju.

4
Postoji potreba za smeštajem jedne porodice iz Goloboka, što će rešiti Centar za socijalni rad. Šteta je konstatovana i van područja gde je proglašena vanredna situacija. 
Vučen je naložio načelniku Opštinske uprave da uvede dežurstvo u danima vikenda, kako bi stanovnici koji su na bilo koji način ugroženi mogli da prijave problem.

5
- Stigla nam je u pomoć beogradska VOMA, vozilo na terenu. Treba da stigne još specijalizivanih ekipa koje će raditi na ispumpavanju zapušenih kanalizacija, kaže Vučen.
Vučen je dodao i da, s obzirom da je Osnovna škola „Nikola Tesla“ u Goloboku jako oštećena, rekao da će učenici osmog razreda polagati završni ispit u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Smederevskoj Palanci.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2