Februar 09, 2023

 

postanska 18.01.23

Predstavljanje knjige „Uspomene Živorada Nastasijevića“

By Oktobar 04, 2017 0

U okviru aktuelne izložbe „Despot Đurađ Branković u delu braće Nastasijević: susret Rudnika i Smedereva“, Muzej u Smederevu i Narodna biblioteka Smederevo priređuju predstavljanje knjige o životu i radu najstarijeg od četvorice braće Nastasijević, prenosi portal Podunavlje.info.

U četvrtak, 5. oktobra u 13 sati u prvoj sali smederevskog muzeja govoriće se o knjizi „Uspomene Živorada Nastasijevića“, kao i o delima i specifičnom umetničkom izrazu braće Nastasijević. O knjizi će zboriti: Mirjana Mokrovček Glišović, bibliotekar urednik Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu i dr Vladimir Dimitrijević, profesor književnosti Gimnazije u Čačku, uz pozdravnu reč Tatjane Gačpar, direktora Muzeja u Smederevu i Aleksandra Marušića, direktora Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu.

Izdavač knjige Uspomene Živorada Nastasijevića je Muzej rudničko-takovskog kraja, Gornji Milanovac, 2016. godine, a rukopis je vlasništvo Vojnog muzeja u Beogradu uz čije odobrenje je publikovan.

Živorad Nastasijević, slikar (Gornji Milanovac, 1893 – Beograd, 1966), rođen u talentovanoj građanskoj porodici Nastasijević u živopisnom Gornjem Milanovcu. Slikarstvo je učio u Umetničko-zanatskoj školi u Beogradu (1905-1913), Minhenu (1913-1914) i Parizu (1920-1922). U Prvom svetskom ratu bio je ratni slikar (1914-1918). Bio je glavni nosilac i osnivački duh grupe Zograf, koja je na moderan način interpretirala srednjovekovnu umetnost. Porodica Nastasijević živi u Beogradu od 1920. godine. Stvarao je zajedno sa braćom: Momčilom, Svetomirom i Slavomirom. Njihovo zajedničko delo bila je opera „Đurađ Branković“, premijerno izvedena 12. juna 1940. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. Živorad je takođe dobro svirao violinu i flautu.

Ostavio je izuzetno značajan likovni korpus u nacionalnoj istoriji umetnosti. Predstavljanje njegovih Uspomena u Smederevu ima poseban značaj, s obzirom da je jedna od najlepših slika srpskog impresionizma naslikana upravo njegovom kičicom sa obala Dunava 1908. godine, i da je slikajući scenografije Smederevskog grada za dramu „Đurađ Branković“ 1938. godine, zajedno sa svojom braćom učestvovao u nastajanju ovog veličanstvenog dramskog dela.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2