Novembar 30, 2022

 

postanska 31.10.22

Počinje 48. Smederevska pesnička jesen

By Oktobar 17, 2017 0

Sedamnaestim sajmom poezije u Narodnoj biblioteci Smederevo danas počinju programi 48. Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen i trajaće do 19. oktobra, prenosi regionalni informativni portal Podunavlje.info.

Biće postavljena jedinstvena izložba pesničkih knjiga na srpskom jeziku objavljenih između dva Festivala, kao i izložba knjiga i dokumenata iz fondova Biblioteke o ruskoj pesnikinji Marini Cvetajevoj (obeležavanje 125 godina od rođenja).

Posle pozdravnih reči zvaničnika i muzičkog trenutka koji će upriličiti solo pevači Muzičke škole Kosta Manojlović, predviđena je svečanost kada domaći i strani pesnici daruju knjige domaćinu.

Danas je na programu i „Gospa od Vinče“, u Jerinijoj kuli Malog grada Smederevske tvrđave, u kojoj igraju vesna Čipčić i Vjera Mujović.

U slavu Bahusa je program koji zainteresovane očekuje u Vinskom gradu, kada stihove posvećene vinu kazuju pesnici, gosti Festivala, uz muziku domaćeg kantautora, Slobodana Bobana Devečerskog.

U večernjem programu, u okviru Susreta pesničkih festivala, najavljeno je predstavljanje Festivala Kritija iz Kerale (Indija), a program Veče Orfeja biće krunisan dodelom nagrade Smederevski Orfej za 2017. godinu.

Podsetimo, dobitnik Zlatnog ključa Smedereva, prestižne nagrade 48. Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen, ove godine je nemački pesnik Marsel Bajer.

Zlatni ključ je najznačajnija nagrada grada Smedereva, a dodeljuje se uglednim pesnicima sveta za celokupan pesnički opus.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2