Oktobar 07, 2022

 

postanski 17.06.22

Pesnici posetili Udruženje paraplegičara u Smederevu

By Oktobar 19, 2017 0

Pesnici iz nekoliko zemalja, u okviru 48. Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen, posetili su danas Udruženje paraplegičara u Smederevu, govorili poeziju, darivali knjige i družili se sa članovima udruženja, prenosi Podunavlje.info.

Današnjem susretu pesnika i paraplegičara, na momente veoma emotivnom, prisustvovali su i predstavnici Ustanove za dnevni boravak dece, mladih i odraslih osoba sa smetnjama u razvoju "Sunce" i drugih smederevskih organizacija osoba sa invaliditetom, kao i predstavnici vlasti.

Rosica Kuneva iz Bugarske, Rumjana Evert iz Nemačke, Nisa Lejla iz Turske, Ljubica Rajkić iz Rumunije, Ričard Berengarten iz Velike Britanije, Duško Novaković, Zoran Hr. Radisavljević i Milovan Vržina iz Srbije kazivali su svoje stihove, kratke priče i poeme, družili se i fotografisali.

Englez, Ričard Berengarten, na tečnom srpskom je ispričao malu životnu storiju kada je osamdesetih godina bio u Srbiji. U okolini Kragujevca mu je leptir sleteo na prst, što je bilo presudno da naredne tri godine živi u Srbiji i napiše pesmu i celu knjigu o leptiru. Kada su ga prijatelji Englezi pitali gde je ta Srbija i zašto je odlučio da jedno vreme živi baš tamo, kratko je odgovorio: „Sledim dušu, sledim leptira.“

Najemotivniji trenutak, inače tradicionalnog susreta festivalskih pesnika i paraplegičara, bio je taj kada je Radivoje Rale Damjanović, u ime Udruženja paraplegičara, uručio Povelju srpskoj pesnikinji iz Rumunije Ljubici Rajkić „za izuzetan doprinos negovanju srpsko rumunskih književnih i kulturnih veza“, za koju je rečeno da je veliki prijatelj ovog udruženja i humanista.

Povelja je ove godine dodeljena prvi put, a u Udruženju su izrazili očekivanje da će svake godine dodeljivati ovo priznanje.

Međunarodni festival poezije Smederevska pesnička jesen tradicionalno poklanja komplet svojih izdanja Biblioteci paraplegičara, pesnici ostavljaju svoje knjige, pa je u bibliotečkom fondu Udruženja paraplegičara oko 2000 naslova, među kojima su i neka retka izdanja.

Izvor: D.Đ., podunavlje.info

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2