Print this page

Novo poglavlje u istoriji Muzeja u Smederevu

By April 13, 2018 0

Otvaranjem izložbe „Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture“, koja je deo nove stalne postavke, Muzej u Smederevu obeležio je 68-u godišnjicu postojanja.

U ustanovi ističu da nova postavka otvara novo poglavlje u istoriji smederevskog Muzeja i prezentaciji kulturne baštine, kao i da im je osnovni cilj bio afirmacija kompleksnog nasleđa ovog izuzetnog lokaliteta, kao jednog od nezaobilaznih toponima na mapi Srbije i najprepoznatljivijeg simbola našeg grada.
- Do sada je tema o tvrđavi svedočila samo o vremenu despotovine, a novom postavkom želeli smo da ukažemo na njeno trajanje i u drugim razdobljima. Zaronivši u sve epohe i uključivši različite vizure, dali smo najcelovitiji prikaz i kreirali nov okvir za njeno upoznavanje i razumevanje. Struktura izložbe zamišljena je kao instrument za orijentaciju u razuđenoj hronologiji i mreži brojnih istorijskih ličnosti, događaja i društvenih procesa. Nova izložba može se shvatiti i kao platforma za kontekstualizaciju muzejskih predmeta, ali i alatka za povezivanje prošlosti i sadašnjosti. Ovom izložbom smo želeli da redefinišemo shvatanja interpretacije smederevske tvrđave u memoriji zajednice, osim toga namera nam je da reafirmišemo vrednost koju tvrđava ima, ali i da pozicioniramo muzej kao centralno mesto za kreiranje identiteta Smedereva i njegove okoline – rekla je, između ostalog, direktorka muzeja Tatjana Gačpar.
Posao rekonstrukcije Muzeja i rad na novoj postavci trajali su nekoliko godina, a pred muzejskim radncim i stručnim saradncima iz različitih oblasti bio je ozbiljan izazaov – da promenom stare postavke, koja datira iz 1972. godine, odgovore osnovnom zadatku muzeologije, ali i da u skladu sa savremenim tokovima, razvojem tehnologija, sadržaj učine što dostupnijim posetiocima. 
Na ovaj način, istakla je direktorka, stekli su se uslovi da se u postavci po prvi put nađu najreprezentativnija dobra iz smederevske tvrđave: par zlatnih naušnica sa monogramom, koje su pronađene u sakralnom kompleksu 2012. godine, zatim zlatna naušnica sa smaragdom, biserima i rubinom pronađena 1968. godine na prostoru dvora despota Đurđa Brankovića, kao i replika mitre za beogradsku Mitropoliju, rad Katarine Kantakuzine Branković.
Da je posao uspešno realizovan svedoče gosti koji su prisustvovali svečanosti otvaranja nove postavke. Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković navela je da je „pred nama izuzetan primer jedne atraktivne savremene muzejske postavke koja će nesumnjivo steći naklonost velikog broja posetilaca“, a Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture i informisanja, istakla je da je „Smederevo je jedan svetao primer kako se neguju kulturne vrednosti i potrebe lokalne zajednice, a koje se potom prenose i na celo društvo“.
Upriličena svečanost bila je prilika da se iskaže zahvalnost pojedincima, ustanovama i institucijama koji su bili uključeni u realizaciju ovog ozbiljnog poduhvata.
Ceo projekat podržali su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Smederevo.