Novembar 30, 2022

 

postanska 31.10.22

„DUNAVSKA LAĐA“ MAĐARSKOM FILMU „RUBEN BRANDT, KOLEKCIONAR“

Nagrada „Dunavska lađa“ za najbolji film, na drugom međunarodnom filmskom festivalu podunavskih zemalja „Dunav film fest“ jednoglasnom odlukom žirija pripala je mađarskom filmu „Ruben Brandt, kolekcionar“ reditelja, scenariste i producenta Milorada Krstića. Nagradu za najbolju režiju odneo je Kornelije Porumboiu za rumunski film „Zviždači“, dok su Maja Todorović i Ana Marija Rosi osvojile Nagradu za najbolji scenario za domaće filmsko ostvarenje „Ajvar“. Glumica Helena Zengel je dobila Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, za ulogu Beni u nemačkom filmskom ostvarenju „Izvan sistema“.
Pored glavnog žirija, na „Dunav film festu“ nagrade je dodelio i tročlani mladi žiri, pa je „Dunavsku lađicu“ za najbolji film po njihovom izboru odnelo bugarsko ostvarenje „Otac“, reditelja Kristine Grozeve i Petra Valčanova. Nagradu za najboljeg mladog autora dobio je reditelj, scenarista i producent, debitant Milorad Krstić, za mađarsko filmsko ostvarenje „Ruben Brandt, kolekcionar“, a Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje je dodeljena Františeku Belešu za ulogu Adama u slovačkom filmu „Neka bude svetlost“ reditelja Marka Škopa.
Posebno priznanje dodeljeno je Jonasu Dasleru za ulogu Frica Honka u nemačkom filmu „Zlatna rukavica“ reditelja Fatiha Akina.
Nakon ceremonije i svečanog zatvaranja ovogodišnjeg festivala prikazan je film „Bol i slava“ reditelja Pedra Almodovara, koji prati priču mladog reditelja koji preispituje svoje životne odluke dok mu se svet ruši, a prošlost i sadašnjost prepliću. Radnja je smeštena u Madrid i vraća nas u osamdesete godine kada mladi reditelj Salvador Mallo proživljava svoja ključna životna iskustva.
Publika je na ovogodišnjem festivalu imala priliku da u takmičarskom programu pogleda deset filmova kinematografije podunavskih zemalja. Tokom šest dana, koliko je trajao festival, prikazano je 40 aktuelnih filmskih ostvarenja.

J.V.

foto: nenad Živanović

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2