Oktobar 07, 2022

 

postanski 17.06.22

IZLOŽBA U MUZEJU: ODEVANJE U SMEDEREVSKOM KRAJU

By Septembar 03, 2019 0

U Muzeju u Smederevu će, u okviru 132. manifestacije „Smederevska jesen“, biti priređena izložba „Odevanje u smederevskom kraju“ koja pokazuje tradicionalne i evropske kostime u fotografskoj i likovnoj građi od sredine 19. veka. do 1918. godine.

-Za upoznavanje i proučavanje kulture odevanja u prošlosti, pored sačuvanih materijalnih artefakata, pisanih i usmenih podataka, značajan izvor podataka pružaju nam i vizuelni izvori nastali u proučavanom periodu. Na izložbi je predstavljen izbor fotografija i dela likovne umetnosti nastalih u periodu od sredine 19. veka do 1918. godine na kojima su smederevski građani i građanke i žitelji smederevskih sela u odeći koja je nošena u navedenom periodu u ovoj sredini. Cilj izložbe je da se upotpune dosadašnja saznanja iz drugih vrsta izvora i upoznaju nosioci kulture seoske i gradske sredine u navedenom periodu – navode organizatori.

Predstavljeni materijal potiče iz zbirki Muzeja u Smederevu i Etnografskog muzeja u Beogradu, iz fonda Muzeja nauke i tehnike, nekoliko fotografija je iz privatnih porodičnih albuma, dok jedan izloženi crtež predstavlja ilustraciju iz knjige dostupnu na internetu kao i dve fotografije iz Prvog svetskog rata.

-Na izložbi, likovni materijal je zastupljen sa jednim originalnim delom – portretom nepoznate Smederevke, rad Arsenija Petrovića oko 1844. godine, dok ostali materijal predstavljaju fotografije i reprodukcije likovnih dela nastalih tokom druge polovine devetnaestog veka – navode iz Muzeja.

Izloženu fotografsku građu čini materijal nastao u periodu od sredine 19. veka do 1918. godine u različitim društveno-političkim uslovima i povodima. Na najvećem broju fotografija prikazani su Smederevci i Smederevke iz imućnih građanskih porodica odeveni u tradicionalnu građansku nošnju i evropski kostim, zatim žitelji smederevskih sela odeveni kako u tradicionalnu seosku nošnju tako i u delove građanske nošnje i evropskog kostima. Na fotografijama iz perioda Prvog svetskog rata zabeležena je praznična, ali i svakodnevna radna muška i ženska odeća.

Autorka izložbe je Gordana Miletić, viši kustos etnolog smederevskog muzeja. Svečano otvaranje najavljeno je za četvrtak, 5. septembar u 18 časova.

SDN

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2