Mart 30, 2023

 

postanska 20.03.2023

CZK: PREDAVANJE O UMETNOSTI I VIZUELNOM OPAŽANJU

By Oktobar 29, 2019 0

Jedan od najproduktivnijih i najangažovanijih domaćih istraživača koji se bave psihologijom opažanja, dr Oliver Tošković, predavač na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, održaće u utorak, 29. oktobra, sa početkom u 19 sati, u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu predavanje „Zašto su anđeli loptasti? Umetnost i vizuelno opažanje“.

-Neko umetničko delo, na primer sliku, moramo opaziti, videti da bi ono uopšte moglo da izazove neki estetski doživljaj, da bi bilo doživljeno kao manje ili više lepo. U programu koji će u centar pažnje staviti uvide vezane za problem estetskih preferencija na polju odnosa umetnosti i vizuelnog opažanja, prisutni će moći, uz adekvatne ilustracije, da se upoznaju sa mogućim odgovorima na pitanja o tome koje su osobine organizacije umetničkog dela kao stimulusa koji ih čini specifičnim u odnosu na druge stimuluse, a čime ona dovode do pojave estetskog doživljaja, koji položaji predmeta na slici i odnosi na njoj utiču na to da ona bude viđena kao lepa, odnosno predstavljaju stimuluse koji dovode do estetski optimalnog efekta. Publika će biti u prilica da čuje šta eksperimenti i istraživanja govore o uravnoteženosti neke likovne kompozicije, o zlatnom preseku, simetriji i asimetriji, figuralnim činiocima i drugim faktorima estetske preferencije – najavljuju organizatori.

Dodaju da je ulaz na program je slobodan.

Oblasti interesovanja i istraživanja dr Toškovića su psihologija opažanja, statistika u psihologiji, metodologija naučnih istraživanja, evaluacija obrazovanja, kao i popularizaacija nauke. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu predaje Statistiku u psihologiji, a deluje i pri Laboratoriji za eksperimentalnu psihologiju, gde se bavi istraživačkim radom u oblasti percepcije i eksperimentalne estetike. Predavao je Opštu psihologiju na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, kao i Metodologiju naučnih istraživanja sa osnovama statistike na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu. Kao istraživač bio je angažovan na projektu Ministarstva prosveta, nauke i tehnološkog razvoja „Bazični kognitivni projekti i funkcije“. Stručni je saradnik seminara za psihologiju Istraživačke stanice Petnica. Tošković je dao značajan doprinos popularizaciji psihologije oragnizacijom zapaženih izložbi u okviru Noći muzeja, Festivala nauke i Festivala zanimljivih nauka u Beogradu. Sarađuje sa Institutom za psihologiju, Institutom za mentalno zdravlje, Institutom za pedagoška istraživanja. Autor je brojnih stručnih radova, a izlagao je na više desetina naučnih konferencija u zemlji i inostranstvu.

SDN

foto: CZK

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2