Mart 30, 2023

 

postanska 20.03.2023

CZK: PREDSTAVA „ČUDESNA ŠUMA“ U OKVIRU PROJEKTA „LIMENKICA-ULAZNICA“

By Novembar 04, 2019 0

U utorak, 5. novembra, od 12 časova, u smederevskom Centru za kulturu, biće izvedena predstava „Čudesna šuma“ u produkciji dečijeg pozorišta „Čarapa“ iz Beograda. Predstava je deo projekta „Limenkica-ulaznica-Vratimo čoveka prirodi“, čija je tema edukacija dece i roditelja o reciklaži kroz pozorišnu umetnost, koji je 2014-te godine dobio i nagradu za najbolju neprofitnu kampanju u Srbiji. Ovaj projekat kontinuirano se sprovodi već deset godina, a ove godine ga je podržalo i Ministarstvo zaštite životne sredine.

-Glavni cilj projekta je jačanje svesti dece o značaju očuvanja životne sredine, posebno zaštiti prirode i ponovnog povezivanja čoveka sa njom. Direktno je usmeren i na razvijanje svesti kod dece u predškolskom i školskom uzrastu u oblasti razdvajanja otpada na mestu nastanka – navodi se u najavi Udruženja „Eko art“.

Približavanje problematike zaštite šuma i odgovornom odnosu prema prirodi, osnovna je tema predstave Dečijeg pozorišta “Čarapa”- “Čudesna šuma” rađene po istoimenoj knjizi Katarine Ralić, koja je, koristeći se sredstvima teatra senki, kroz priču iz slovenske mitologije, ispričana na izuzetno neobičan i interesantan način, navode organizatori.

Pre izvođenja predstave koja je pripremljena za mališane u Centru za kulturu, čiji je početak zakazan za 12 časova, pripremljen je i predprogram, koji počinje 30 minuta ranije, koji će, kako je najavljeno, obuhvatiti projekcije edukativnih filmova, nastup maskote akcije Li Men-a, Čoveka sa Alu planete,predavanje limenki, presovanje limenki u reciklažnoj presi, dobijanje Alu koin – parica, prve reciklažne valute na svetu, “kupovanje” Alu koin-ima ulaznica, ali i raznih edukativnih predmeta.

-Da bi publika mogla da prisustvuje programu, potrebno je da svako dete , donese po 5 praznih, iskorišćenih limenki za piće. Kada predaju 5 limenki, dobiće jednu aluminijumsku “paricu”, nazvanu Alu-koin. Njome “kupuju” jednu ulaznicu . Ukoliko neko ima više limenki, dobiće više Alu koina. Jedan Alu -koin vredi 5 praznih limenki . Tim dodatnim “paricama”, deca mogu da “kupuju” razne korisne stvari u “Limenkica šopu”- ekološke torbe, olovke,priveske, knjige….Prikupljene limenke odlaze u centar za reciklažu – navode organizatori.

Dodaju da će deca ovom prilikom naučiti mnogo o reciklaži i zaštiti životne sredine, da limenka nije otpad, smeće koje treba da završi u korpi za otpatke ili, još gore, kraj nje u travi, da limenka ima svoju vrednost i da je mogu pretočiti u vrednost ulaznice za pozorište.

J.V.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2