Mart 30, 2023

 

postanska 20.03.2023

Novom izložbom iz sopstvene produkcije Muzej u Smederevu obeležava 70 godina rada

Muzej u Smederevu, u utorak 16. juna 2020. godine u 13 časova, predstaviće izložbu „Ostavština Milana Jovanovića Stojimirovića u Etnološkoj zbirci Muzeja u Smederevu“, autorke Gordane Miletić, višeg kustosa etnologa smederevskog muzeja. Realizaciju izložbe finansijski je podržao Grad Smederevo.

Izložbom i pratećim katalogom Muzej u Smederevu po prvi put stručnoj i široj javnosti predstavlja celokupan fond predmeta iz kolekcije Milana Jovanovića Stojimirovića sa kojima je formirana etnološka zbirka i koji i danas čine njen sastavni deo.
- U okviru programa obeležavanja sedam decenija postojanja i rada Muzeja u Smederevu sa ponosom predstavljamo novu kompleksnu izložbu, koja je rezultat višegodišnjeg predanog istraživanja naše koleginice Gordane Miletić. Ovom izložbom i katalogom želeli smo da predstavimo najdragocenije eksponate koji se čuvaju u etnološkoj zbirci Muzeja, ali i da se sa velikim pijetetom setimo Milana Jovanovića Stojimirović smederevskog dobrotvora  i jednog od utemeljivača Muzeja u Smederevu, saopštio je Muzej u Smederevu.

Predmeti od kojih je formirana etnološka zbirka Muzeja u Smederevu potiču iz privatne istorijsko-umetničke kolekcije Smederevca Milana Jovanovića Stojimirovića. Iz ove privatne kolekcije, nastale između dva svetska rata, takođe potiču i umetnička dela, arheološki i istorijski materijali, koji su, zajedno sa predmetima iz Gimnazijske zbirke starina, bili početni fond za formiranje Muzeja u Smederevu 12. aprila 1950. godine. Najveći broj predmeta iz kolekcije Milana Jovanovića Stojimirovića ušao je u muzejski fundus kao konfiskovana pokretna imovina, a prvi smederevski Muzej otvoren je u njegovoj konfiskovanoj kući.

PLAKAT Muzej u Smederevu

Predmeti koji čine ovu kolekciju raznovrsni su kako po svojoj funkciji tako i prema materijalima i tehnikama izrade. Predmeti potiču iz različitih epoha i sa raznih prostora. Najbrojniju grupu predmeta čini bakarno posuđe, a u stilski najlepše i najvrednije spada srebrna garnitura za posluživanje, kao i nekoliko primeraka nakita. Najveći broj ovih muzealija je ušao u etnološku zbirku kao deo konfiskovane imovine 1945. godine i čini osnov formirane zbirke. Otkupljeni, poklonjeni i testamentom zaveštani predmeti čine manju grupu predmeta.

Evidentiranje etnoloških predmeta iz Stojimirovićeve kolekcije započelo je osnivanjem muzeja 1950. godine, a početak stručne obrade i vođenje dokumentacije od strane etnologa datira od 1962. godine.

Prema podacima koje navodi dr Leontije Pavlović, Milan J. Stojimirović je sa sakupljanjem starina počeo 1925. godine i to uglavnom sa materijalom iz Smedereva i okoline. Odlaskom na službu u Makedoniju on je otpočeo sa sakupljanjem starina na prostoru Makedonije kao i Kosova i Metohije. 

Putujući u inostranstvo, Stojimirović je, prema navodima iz dnevnika, obilazio i antikvarnice i tamo, u skladu sa svojim mogućnostima, kupovao starine. Najveći deo sabranog materijala iz etnološke zbirke ovom izložbom se prvi put prikazuje javnosti.

Autorka postavke izložbe je arhitekta Bojana Đurović, grafičko oblikovanje izložbe i kataloga obavila je Marija Lazić, dok su se o tehničkoj realizaciji postavke izložbe starali Marko Lazić i Nenad Spasić. Recenzent izložbe je dr Marko Stojanović.

Lekturu tekstova obavio je Ivica Bojičić, a prevod rezimea na engleski jezik Sandra Stanković

Izložba će biti postavljena u prvoj sali Muzeja u Smederevu do kraja godine. Ulaz je slobodan.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2