Oktobar 07, 2022

 

postanski 17.06.22

OVI SU SMEŠNIJI OD TOPALOVIĆA I ŠURDILOVIĆA: Opozicija hoće da ima svoj dnevnik na RTS-u

By Februar 05, 2021 0

Piše: Dušan Marić

Deo opozicije, ponikao iz stranaka nekadašnjeg DOS-a, zahteva da uređuje Dnevnik na RTS-u. 

Po ovom predlogu, jedno veče centralnu informativnu emisiju na državnoj televiziji pravili bi i uređivali novinari te televizije. Kao što bog zapoveda. I kao što je to slučaj u celom svetu. Čak i u Obali Slonovače i Papua Novoj Gvineji. Drugo veče Dnevnik bi uređivala opozicija.

Kad sam čuo za ovaj zahtev opozicije, pomislio sam da je u pitanju neko žešće zezanje. Da ponovo izlazi satirični list „Ošišani jež“ ili da je Nele Karajlić obnovio „Top listu nadrealista“.

Jer sa takvom idejom u javnost može da izađe samo neki nepopravljivi šaljivdžija. Kao Borivoje Šurdilović iz serije „Južni vetar“. Ili Topalovići iz „Maratonaca“. Ili neko ko se u politiku i objektivno informisanje razume taman toliko koliko se Musa Kesedžija razumeo u Tviter i Instagram.

Od obnavljanja takozvane demokratije, početkom devedesetih godina, srpskom političkom pozornicom je prodefilovalo sve i svašta. I repato i rogato. Gutači vatre i baba Roske. Teške psihopate i klovnovi. Čitav bataljon raznih Šećeroskih. I to veselo društvo je u predizbornim kampanjama kandidovalo više ludih ideja nego što se može čuti u jednoj dobro stojećoj ludnici. Ali nikad se nije čulo nešto toliko ludo kao što je ovaj zahtev opozicije.

Kretenluk (izvinjavam se, ne postoji blaži izraz) prve vrste. Samo da se čovek prekrsti i zapita: ovi da ruše Vučića? Ovi da vode državu? Bože sačuvaj i zakloni.

Nezadovoljan izveštavanjem državne televizije, Vuk Drašković je 9. marta 1991. digao „pola“ Beograda na noge. Bilo je i mrtvih glava. Ali vođa SPO nije tražio da na „TV Bastilji“ ima svoj dnevnik. Svoju i Daninu igračku. Jer je znao da to nije normalno. Da bi mu se ozbiljni ljudi smejali. Tražio je samo smenu urednika Predraga Vitasa. 

Vojvoda Šešelj i radikali su takođe zbog RTS dizali bune protiv Miloševićevog i dosovskog režima. Kasnije je to činila i SNS, u vreme dok je bila u opoziciji. Radikali i njihovi mlađi rođaci naprednjaci su u to vreme imali podršku polovine biračkog tela.

Pojedinačno bili najača stranka u Srbiji. I moglo im se da traže i ono što je nepristojno tražiti. Ali ni njihovim liderima nije palo na pamet da zahtevaju da uređuju informativni program RTS. Kao što je to palo na pamet nadrealistima iz sadašnje opozicije. Čije stranke, pojedinačno, podržava od 0,1 do 3 odsto birača. 

Guslaš kako vodiš borbu za objektivno informisanje a istovremeno predlažeš da informativne emisije na državnoj televiziji uređuju političke stranke. Koje, sve zajedno, podržava desetina građana Srbije. To je slično kao da Čukarički i Rabotnički upute zahtev UEFI da im se poveri da vode Ligu šampiona. Ili da Luksemburg ultimativno zahteva od Nemačke da mu prepusti da kreira budžet i spoljnu politiku EU. 

Ono što zahtev opozicije čini dodatno smešnim jeste što ga u javnosti brani Borko Stefanović. Muž Olivere Kovačević, koja je urednik i drugi čovek na državnoj televiziji.

Pa već zamišljam cirkus. Kovačevićka vodi emisiju kao urednik RTS-a, a onda u pola osam uređuje dnevnik opozicije. I vodi razgovor sa jednim od njenih lidera Borkom Stefanovićem. Sve bi ostalo u krugu porodice. Što bi, podrazumeva se, garantovalo objektivnost. 

Pre ove smehotresne kretenske ideje, veselo dosovsko društvo inovatora je iznelo još jedan genijalan i nadasve objektivan zahtev - da Vučić ne učestvuje na sledećim izborima. Mislim, da učestvuje ali da njegovog imena ne bude na izbornoj listi. I da, dok traje predizborna kampanja, nigde ne izlazi. Da sedi kod kuće, pere sudove i gleda dnevnik opozicije. 

Što je na nivou scene iz nekog dečijeg filma.

Snimanje počinje. Klapa prva. Čika Vučiću, je l možemo da te nešto zamolimo? Recite, draga deco. Mi bi voleli da vi ne učestvujete na izborima. Zbog čega, draga deco? Da mi postanemo vlast. 

Čika Vučić se nasmeši i pomilova jednog od dečaka po glavi:
- Pa, dobro, sine Borko, ako ti je baš toliko stalo.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2