April 17, 2021

 

posta 30.3.2021

Kolekcija Decenija u smederevskom Muzeju

Prva ovosezonska izložba Gradske galerije savremene umetnosti „Kolekcija decenija“ otvorena je u Muzeju u Smederevu, a zainteresovani sugrađani moći će da je pogledaju do 23. maja. Izložbu su osmislili autori Zorana Đaković Minniti i Siniša Ilić, kao deo istraživačkog projekta utemeljenog na umetničkim radovima iz Kolekcije Oktobarski salon, a realizovana je u saradnji sa Kulturnim centrom Beograd.

- Ovde su predstavljeni izabrani radovi iz kolekcije Oktobarski salon, jedne od najvećih izložbi savremene umetnosti u Srbiji. U pitanju je deset umetnika i umetnica, odabrani su radovi koji reaguju na vreme i na društvene prilike danas. Ovo je prva ovogodišnja izložba koju realizujemo u saradnji sa Muzejom, biće ih još dve, a planirane su za novembar, navodi Nataša Radosavljević Kuzmanović, viši kustos Zbirke savremene umetnosti Muzeja u Smederevu.

Podnaslov izložbe je „Duša trpi bol postojanja u nesigurnom svetu sigurnost sanja“, što je jedan od tekstova na radu autorke Brigite Međo, koji izložen u prostoru Muzeja.

- Umetnik Siniša Ilić i ja sprovodimo nekoliko godina unazad jednu vrstu kustosko-umetničkog istraživanja o tome kako savremene umetnosti mogu da reaguju na određeni prostor, određeno vreme i određeni kontekst u kome se izlaže. Radovi iz kolekcije će pokazati kako i oni mogu biti aktuelni i živi i ocrtavati i govoriti o nekom trenutku u kome živimo. Mi radimo tako da smo u dijalogu sa prostorom, ovu izložbu smo primišljali u skladu sa prostorom Muzeja u Smederevu, sa ambijentom i kontekstom u kome se Muzej nalazi i u kome danas opstaje savremena likovna umetnost, navodi Zorana Đaković Minniti, koautorka postavke.

- Specifičan za ovaj muzejski prostor je lapidarijum, odnosno otvoreni izlagački prostor, što je u skladu sa uslovima današnjeg izlaganja i posmatranja umetnosti i života uopšte, jer zatvoreni i galerijski prostori zbog pandemije imaju ograničenja funkcionisanja. Mi smo iskoristili ovaj prostor, jedan od izloženih radova u njemu je moja mala intervencija sa arheološkom zbirkom smederevskog muzeja – đulad koja su ovde izložena dobijaju neku novu organizaciju, ona referiše na neko zagonetno vreme i govori o načinu kako sve mogu kroz vreme koje nije produkcijsko, a koje smo živeli poslednjih godinu dana, da se raspoređuju elemnti, predmeti, naša razmišljanja, kaže Siniša Ilić, koautor izložbe.

Sugrađani mogu izložbu da pogledaju do 23. maja, a u skladu sa važećim epidemiološkim merama Muzej u Smederevu otvoren je za posetioce radnima danima od 10 do 17, a vikendom od 10 do 15 časova.

Last modified on Sreda, 07 April 2021 09:29

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2