Novembar 30, 2022

 

postanska 31.10.22

Održano Gradsko takmičenje recitatora

Gradsko takmičenje recitatora „Pesniče naroda mog“, u kome mogu da učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Smedereva, održano je u ponedeljak, 26. aprila, a ovoga puta učesnici su slali Centru za kulturu Smederevo video snimke svojih recitacija. Sasatav žirija koji je ocenjivao kvalitet recitacija činili su Miljan Guberinić, direktor Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen (predsednik), Slobodan Boda Ninković, dramski umetnik (član) i Jovica Tišma, pesnik (član).

-Žiri je obradovan što mladi ljudi vole da čitaju i govore poeziju. Utoliko je trud koji su uložili i značajniji i za pohvalu. Naravno, neko uvek mora da pobedi, ali od toga je najvažnije da je krajnji pobednik-poezija – navedeno je u komentaru žirija.

Pored sugestija vezanih za dikciju, akcenat i artikulaciju, način saopštavanja pesme, koji valja razlikovati od glume, i prilagođavanje pesme uzrastu i lirskog subjekta rodu recitatora, žiri je svima savetovao da što više čitaju poeziju kako bi naučili da je razumeju, osete, usvoje i na svoj način prenesu drugima.

Tradicionalno, učenici su se takmičili u tri uzrasne kategorije: niži uzrast (od prvog do četvrtog razreda osnovne škole), srednji uzrast (od petog do osmog razreda osnovne škole) i viši uzrast (učenici srednje škole). Iz svake kategorije odabrano je pet učesnika koji su svojim recitacijama ostavili najbolji utisak. Oni su se plasirali na regionalno takmičenje koje se ove godine održava u Smederevu.

Pobednici po kategorijama su:

Niži uzrast:

 1. Anđela Vasić, OŠ Dimitrije Davidović Smederevo
 2. Teodora Milanović, OŠ Ivo Andrić Radinac
 3. Milijan Katančević, OŠ Branko Radičević Smederevo
 4. Minja Nikolić, OŠ Dositej Obradović Smederevo
 5. Minja Savić, OŠ Dositej Obradović Smederevo

Srednji uzrast:

 1. Adam Nabbaugi, OŠ Dr Jovan Cvijić Smederevo
 2. Emilija Nešić, OŠ Dimitrije Davidović Smederevo
 3. Sofija Ivanović, OŠ Dositej Obradović Smederevo
 4. Mila Simić, OŠ Dr Jovan Cvijić Smederevo
 5. Lenka Stanojević, OŠ Dimitrije Davidović Smederevo

Viši uzrast:

 1. Aleksa Bjelica, Tehnička škola Smederevo
 2. Anđelina Živković, Tehnička škola Smederevo
 3. Isidora Zambov, Tehnička škola Smederevo
 4. Marija Jeremić, Tehnička škola Smederevo
 5. Tamara Nikolić, Tehnička škola Smederevo

Redosled pobednika ne predstavlja rangiranje izabranih takmičara, već redosled po kom su stigle prijave, saopštavaju organizatori.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2