Juni 13, 2021

 

posta 30.3.2021

Od 12. do 18. maja manifestacija "Muzeji za 10"

Manifestacija „Muzeji za 10“ je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija. Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, u 50 gradova i mesta širom Srbije, preko 90 muzeja i srodnih institucija, na brojnim lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje.

Ove godine publika je pozvana da učestvuje u nagradnom konkursu: „Predstavi svoj omiljeni muzejski predmet” kroz kratku video formu, ne dužu od 3 minuta. Klipovi će biti objavljeni na društvenim mrežama, a najkreativniji nagrađeni (više o nagradnom konkursu na: www.muzejisrbije.rs), saopštili su organizatori.

I Muzej u Smederevu priključiće se ovoj manifesatciji, svojim programima koje će posetioci moći da vide od 12. do 18. maja.

Prvi u nizu biće pretpremijera novog dela stalne postavke, izložbe „Gvožđe, grožđe i urbane vibracije“, koju će posetioci tokom manifestacije moći da vide pre zvaničnog otvaranja.

-Na izložbi nove stalne postavke Muzeja u Smederevu predstavljene su tri tematske celine koje predstavljaju prepoznatljive markere Smedereva i smederevskog kraja  – Gvožđe, Grožđe i Urbane vibracicije.  Na prvi pogled potpuno različiti, ovi segmenti su isprepletani kako u istoriji, tako i u identitetskim praksama žitelja Smedereva i njegove okoline. Kroz tekstove, muzejske predmete, fotografije, dokumentarnu i likovnu građu publika će moći da se upozna sa  vinogradarstvom i vinarstvom smederevskog kraja, najznačajnijim momentima i glavnim činiocima industrijalizacije u Smederevu  kao i sa razvojem gradske kulture i formiranjem urbanog gradskog jezgra u Smederevu tokom 19. i prvih decenija 20. veka – navode u Muzeju.

Takođe, posetioce će biti u prilici da vide i stalnu postavku našeg Muzeja, izložbu „Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture“.

- Ova izložba afirmiše kompleksno nasleđe ovog izuzetnog lokaliteta. Priča o Tvrđavi je ujedno priča o Srbiji XV veka, despotu Đurđu Brankoviću i ”prokletoj” Jerini, kulučenju pod Turcima, razornom prvom i drugom svetskom ratu, obnovi i proglašenju za spomenik kulture. Nova postavka daje najcelovitiji prikaz smederevske Tvrđave do sada. Na ovaj način kreiran je nov okvir za njeno poznavanje i razumevanje. Izložba Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture je sastavni deo Projekta rekonstrukcije stalne postavke čijom realizacijom Muzej nastoji da preraste u poligon za aktivno učešće i interaktivno učenje, koji podstiče kritički i autonomni pogled na društvo, okolinu i istoriju. Ona je mesto susreta i dijaloga, i prostor koji pruža zadovoljstvo i razonodu podjednako lokalnom stanovništvu i turistima – podsećaju iz ove ustanove.

Takođe, u muzeju je još uvek aktuelna postavka Gradske galerije savremene umetnosti, izložba „Kolekcija decenija“ , koja se temelje na umetničkim radovima iz Kolekcije „Oktobarski salon“.

- Prostorno i tematski izložba je koncipirana oko pitanja načina i uslova u kojima gledamo i pratimo likovnu umetnost ali i mogućnosti njenog izlaganja u doba pandemije, u otežanim uslovima rada sa kojima se i dalje suočavamo. Radovi prikazani na ovoj izložbi mogu da sugerišu odnose i imaginaciju koji nastaju između enterijera i eksterijera, institucija, privatnih i javnih prostora, rada i slobodnog vremena. Reagujući na samu arhitekturu muzeja u aktivne prostore izložbe uključeni su lapidarijum i prostori izvan same galerije, koji se ne koriste standardno kao izlagački. Takvim postupkom, uvođenjem šireg prostornog okvira u postavku, omogućujemo više persepktiva gledanja i ispitujemo pojam distance, koji u ovom slučaju može da bude pozicija iz koje se drugačije i iz različitih uglova sagledavaju umetnički radovi i prostorna dramatugija izložbe, galerije ali i samog muzeja – objašnjavaju organizatori.

Tokom manifestacije Muzej će raditi od 10 do 20 časova, a ulaz će biti besplatan. Iz Muzeja podsećaju da će se programi realizovati uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19.

 

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2