Februar 09, 2023

 

postanska 18.01.23

Predavanje "Pulsirajuće zvezde" u Centru za kulturu Smedereva

Predavanje „Pulsirajuće zvezde“ održaće se u sredu, 19. maja,  u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo sa početkom u 18 sati.

Sa tom oblašću astronomskih istraživanja publiku će upoznati dr Monika Jurković, naučnica koja deluje pri Astronomskoj opservatoriji u Beogradu.

U najavi predavanja koje će biti održano uz odgovarajući ilustrativni sadržaj dr Jurković poručuje: „Da li ste se nekada zapitali kako astronomi znaju koliko su udaljene zvezde od nas, a tek druge galaksije? Da bismo odgovorili na pitanje o merenju daljina do zvezda prvo treba da ispitamo šta vidimo na nebu i koje su to osobine nebeskih objekata koje možemo da iskoristimo u svrhu merenja daljina.

Nama najbliži objekti su Sunce i planete Sunčevog sistema. Posle dolaze zvezde koje su u blizini Sunca, ali i dalje u našoj galaksiji – u Mlečnom putu. Osim Mlečnog puta u Univerzumu postoji milijardi drugih galaksija, ali neke od njih su u takozvanoj Lokalnoj grupi.

Ovaj prelazak sa obližnjih na sve dalje objekte za koje treba izmeriti daljine se u astronomiji zove skala udaljenosti. Na svakom koraku se koriste različite tehnike sa kojima ćemo se detaljnije pozabaviti u ovom predavanju. Najviše vremena ćemo ipak posvetiti pulsirajućim zvezdama. Otkriće da kod njih postoji veza između njihovog srednjeg sjaja i perioda pulsacije je dovela do spoznaje da je Univerzum ogroman.“

Ulaz na program je slobodan.

Monika Jurković je na Univerzitetu u Segedinu završila master studije za profesora fizike i master studije iz astrofizike. Doktorirala je na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Na Konkoj opservatoriji u Budimpešti bila je član istraživačkog tima koji se bavio pulsirajućim zvezdama. U Potsadamu je boravila tri meseca na Institutu za astrofiziku kao učesnik projekta „BELLISSIMA“.

Učesnik je brojnih konferencija, letnjih škola i radionica u Srbiji i inostranstvu, u Mađarskoj, Poljskoj, Španiji, Nemačkoj, Slovačkoj. Objavila je niz naučnih  radova. Polje njenog  naučnog interesovanja su pretežno promenljive pulsirajuće zvezde.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2